Bevalling

De bevallingsdatum komt steeds dichterbij. En dan zijn de 9 maanden ineens bijna voorbij en nadert de bevallingsdatum. Maar hoe nauwkeurig deze datum ook is uitgerekend, het inzetten van de bevalling komt toch altijd op een moment dat je niet had verwacht. Misschien heb je al bevallingsverhalen van vriendinnen gehoord of er iets over gelezen, realiseer je toch goed dat geen bevalling hetzelfde is. Ook niet als je zelf al een keer eerder bevallen bent!

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Je hebt er waarschijnlijk al over nagedacht waar je het liefst zou willen bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Misschien weet je al dat je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen. We vertellen je graag meer over de voor- en eventuele nadelen van een thuis- of ziekenhuisbevalling.

Wil je thuis bevallen, dan kan dat vanaf de 37ste week tot 2 weken na de uitgerekende datum. Dient de bevalling zich eerder aan of is het in de 42ste week nog niet begonnen, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Bij een thuisbevalling word je begeleid door de verloskundige en kraamverzorgende; bij een ziekenhuisbevalling gebeurt dit door de verloskundige en/of een gynaecoloog.

Is de bevalling nu wel of niet begonnen…..

Neem in ieder geval altijd contact op met je verloskundige wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is- ook als dit voor de 37ste week gebeurt.