Fase 3: de ontsluitingsfase

Wanneer de baarmoedermond ongeveer 3 tot 4 centimeter geopend is, de krampen binnen 5 minuten terugkeren en een volle minuut aanhouden, dan is de ontsluitingsfase begonnen. De krampen die je nu hebt, noemen we weeën en deze zijn inmiddels zo heftig dat je moeite moet doen om te ontspannen om de weeën op te vangen. Bij een eerste kindje is het tempo van ontsluiten gemiddeld 1 centimeter per uur wanneer de weeën elke 3 minuten terugkomen.

Ben je al eerder bevallen, dan kan deze fase behoorlijk wat sneller verlopen, ongeveer de helft van de tijd van een eerste bevalling. Onder invloed van de weeënkracht daalt je baby verder in en maakt het een begin met de spildraai.
Heb je bijna volledige ontsluiting (10 centimeter) en is je baby volledig 'gespildraaid' en verder ingedaald, dan krijg je tijdens een wee een drukgevoel, alsof je nodig naar het toilet moet. Wanneer dit gevoel zo sterk wordt dat je de neiging om mee te drukken niet kunt weerstaan, dan is de ontsluiting meestal volledig en kun je gaan persen.  

>>Terug naar fases