Geboorteplan & kraamzorgplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling en kraamperiode. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige, je kraamverzorgende of andere zorgverleners. Zo weten zij wat je wel of niet wilt, maar ook waar je eventueel bang voor bent of waar je tegenop ziet. Het is daarmee een weergave van jouw persoonlijke angsten en dromen rondom jouw bevalling.

Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Wij vinden het belangrijk dat je bewust wordt van de keuzes die je kunt maken tijdens de zwangerschap, bevalling en/of kraamperiode.

Denk bijvoorbeeld aan in wat voor sfeer of omgeving je wil bevallen, hoe je met pijn om wil gaan, wie je er bij wilt hebben, hoe je de start met je kind wilt doormaken en hoeveel informatie je wilt dat ze je geven tijdens de bevalling? In aanloop naar de geboorte van je baby kun je hier rustig over nadenken, het bespreken en je wensen vastleggen in het geboorteplan. 

Door het maken van een geboorteplan worden voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden bij medische keuzes vaak beter met je besproken en word je betrokken in de keuzes die hierbij gemaakt kunnen worden.

Het kraamzorgplan is bedoeld voor je kraamverzorgende, zodat ze weet wat voor jou en/of je partner belangrijk is. Zij probeert dan zoveel mogelijk rekening te houden met jou/jullie wensen. Het kan zijn dat je bepaalde wensen hebt waar een kraamverzorgende niet (geheel) aan kan voldoen. De kraamverzorgende zal dit dan bespreekbaar maken en gezamenlijk zal er dan een passende oplossing gezocht worden.

Mocht het zo zijn dat je geen klik hebt met de kraamverzorgende, geef dit dan gelijk aan, zodat zij kan worden afgelost kan worden door een collega. Het is en blijft mensenwerk en voel je hier dan ook niet rot over als je aangeeft dat er geen klik is.

We helpen je graag!

Een geboorteplan kan op verschillende manieren samengesteld worden. Wij helpen je graag op weg en hebben daarom een standaard geboorteplan voor je opgesteld 

Dit is het geboorte en kraamzorgplan van:Omgeving

Denk bijvoorbeeld aan sfeer, muziek, licht, geur etc.

Opvangen van weeën
Pijnbestrijding
Als je kiest voor pijnstilling met medicijnen, welke soort wil je gebruiken?

Ziekenhuis

Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichamelijk contact, navelstreng doorknippen, verzorging, voeding e.d.

Voeding
CommunicatieKraamperiode

Let op! Geef je wensen al tijdens de intake aan zodat wij hier rekening mee kunnen houden tijdens het inzetten van de kraamverzorgende. Heb je voorkeur voor een bepaalde kraamverzorgende, houden wij hier uiteraard rekening mee. Garanties kunnen wij niet geven aangezien de kraamverzorgende al in een gezin kan werken, vakantie heeft etc.....

Bijvoorbeeld ik wil graag rusten tussen 13.00 uur en 15.00 uur.
Hierbij kun je denken aan: afspraken worden gepland in een kraamagenda, kraamvisite mag een uur blijven, tijdens rusttijd geen visite, visite mag kindje wel/niet vasthouden.
Kraamverzorgende verricht lichte huishoudelijke taken o.a. schoonhouden kraamkamer, babykamer, badkamer en toilet.