Geboorteplan & kraamzorgplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling en kraamperiode. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige, je kraamverzorgende of andere zorgverleners. Zo weten zij wat je wel of niet wilt, maar ook waar je eventueel bang voor bent of waar je tegenop ziet. Het is daarmee een weergave van jouw persoonlijke angsten en dromen rondom jouw bevalling.

Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Wij vinden het belangrijk dat je bewust wordt van de keuzes die je kunt maken tijdens de zwangerschap, bevalling en/of kraamperiode.

Denk bijvoorbeeld aan in wat voor sfeer of omgeving je wil bevallen, hoe je met pijn om wil gaan, wie je er bij wilt hebben, hoe je de start met je kind wilt doormaken en hoeveel informatie je wilt dat ze je geven tijdens de bevalling? In aanloop naar de geboorte van je baby kun je hier rustig over nadenken, het bespreken en je wensen vastleggen in het geboorteplan. 

Door het maken van een geboorteplan worden voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden bij medische keuzes vaak beter met je besproken en word je betrokken in de keuzes die hierbij gemaakt kunnen worden.

Het kraamzorgplan is bedoeld voor je kraamverzorgende, zodat ze weet wat voor jou en/of je partner belangrijk is. Zij probeert dan zoveel mogelijk rekening te houden met jou/jullie wensen. Het kan zijn dat je bepaalde wensen hebt waar een kraamverzorgende niet (geheel) aan kan voldoen. De kraamverzorgende zal dit dan bespreekbaar maken en gezamenlijk zal er dan een passende oplossing gezocht worden.