In bad bevallen? Hoe werkt een badbevalling

Veel van de genoemde houdingen zijn natuurlijk ook in bad uit te voeren. Door de temperatuur en 'rustgevende' werking van het water, kunnen badbevallingen erg ontspannen verlopen. De meeste 'thuis-baden' zijn door ruimtegebrek echter niet geschikt om je kindje ook daadwerkelijk in bad geboren te laten worden. Het is natuurlijk wel een prettige manier om je (eerste) weeën op te vangen.

Bij een bad bevalling beval je in warm water. Het is meer ontspannen en de bevalling verloopt soepeler en minder stressvol. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Veelal zijn baby‘s rustiger en huilen minder na de geboorte. De baby kan na de geboorte nog even in het water zwemmen en krijgt nog zuurstof via de navelstreng. Je kindje gaat pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
In principe mag iedereen die thuis mag bevallen in bad bevallen. Tip! Overleg eerst met je verloskundige of een badbevalling mogelijk is.

Voordelen bad bevalling

Het warme water werkt ontspannend en hierdoor maak je meer endorfine in je lichaam aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting veelal sneller. In het water kun je makkelijker bewegen, waardoor het zoeken van een andere houding minder zwaar is. Het warme water zorgt ervoor dat je perineum wat soepeler wordt en hierdoor is de kans op een ruptuur of een knip kleiner.
Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Sommige baby's huilen zelfs nauwelijks of niet.

Nadelen bad bevalling

Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen. Het komt voor dat je toch naar het ziekenhuis moet gaan. Houdt hier van tevoren goed rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje gezond ter wereld te brengen, hoe en waar dan ook.

>>Terug naar manieren van bevallen