Signalen dat de bevalling is begonnen

Hoe weet je of de bevalling begint?

Spannend….  het is nu echt bijna zover! Je hebt er negen maanden op moeten wachten, maar je baby kan dan nu ieder moment geboren worden. Er zijn verschillende signalen waaruit je kunt afleiden dat de bevalling gaat beginnen. Deze signalen kunnen overigens per persoon - en zelfs per bevalling - verschillen.

De eerste signalen dat de bevalling gaat beginnen

Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en kan soms zelfs een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby 'vastzitten' en kan het helemaal niet meer draaien. Je zult merken dat als je kindje indaalt, je weer wat vrijer kunt ademhalen; dit komt omdat je baarmoeder wat lager komt te liggen.

Andere signalen wat langer voordat je écht gaat bevallen zijn een meer slijmerige afscheiding, vermengd met wat bloed. Dit komt door de verandering aan de baarmoedermond (ofwel cervix). Ook diarree is één van de signalen: door de productie van prostaglandines (stoffen die zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder) kun je last krijgen van diarree.

Nu begint het echt!

Wijzen de hiervoor genoemde signalen erop dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling, onderstaande signalen zijn duidelijke tekenen dat de bevalling toch echt gaat beginnen:

  • De vliezen breken
  • De weeën beginnen
  • Je verliest de slijmprop

Weet je niet helemaal zeker of de bevalling echt begonnen is, bel dan gerust je verloskundige of gynaecoloog; zij kunnen je het beste advies geven.