Thuis bevallen

Een thuisbevalling is in de Westerse wereld uniek. Alleen in Nederland bestaat een goed systeem om veilig thuis te bevallen in een vertrouwde omgeving, je eigen slaapkamer of bed. Hoe bereid je je het beste voor en wie komen je helpen? Vanaf 37 weken zwangerschap ben je ‘a terme’: je mag vanaf dat moment thuis bevallen als je zou willen en mits het ziekenhuis binnen een half uur bereikbaar is. 

Veel vrouwen voelen zich veilig in hun thuisomgeving. Je kunt zelf bepalen hoe en waar je bevalt: in je slaapkamer of de woonkamer, met muziek aan of kaarsjes en je moeder of een vriendin erbij. Als je kind is geboren kun je in alle rust kennismaken met je kindje. Ongeveer 20% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis.

Wanneer je thuis gaat bevallen zijn er aantal dingen waar je van tevoren rekening mee moet houden, over na moet denken of die je aan moet schaffen. 

 • Zet je bed op klossen. De hoogte van het bed is minimaal 80 cm. Dit is van belang om rugklachten bij verloskundige en kraamverzorgende te voorkomen. Klik hier om ze online en gratis te bestellen.
 • Je kunt niet bevallen in een waterbed. Regel in dat geval een extra (eenpersoons) bed.

Je belt de verloskundige als:

 • Eén of meerdere signalen zich aandienen.
 • Bij je eerste: als de weeën gedurende een uur om de 3 à 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden.
 • Bij een volgend kind: als je regelmatige weeën hebt om de 3 à 4 minuten.
 • Als het opeens heel snel gaat, bij bloedverlies en bij twijfel.

Als de verloskundige is gearriveerd controleert ze hoever je bevalling is gevorderd. Ze bepaalt aan de hand daarvan of ze later terugkomt (of wanneer je weer belt) of dat ze blijft. Zij begeleidt je tot en met de geboorte van je kleine.

De verloskundige belt ook de kraamverzorgende die komt assisteren. Zij komt ruim voordat je baby zich aandient en zet alle spullen klaar voor de verloskundige. Na de bevalling blijft zij nog minstens twee uur om je kleine aan te kleden, te assisteren bij het douchen of om je op bed te wassen. Ze verschoont je bed en ruimt de spullen op. Ook controleert ze je hartslag, de temperatuur en de stand van je baarmoeder. Wil je borstvoeding geven, dan begeleidt ze je hierin. Als je flesvoeding geeft, krijg je informatie en helpt ze het je klaar te maken. Omdat je net bent bevallen, en je liever je aandacht op je baby vestigt, schrijft de kraamverzorgende alle informatie in het Kraamdossier.

Wanneer moet ik naar het ziekenhuis?
In sommige gevallen is het nodig om tijdens of soms zelfs na de bevalling alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Hiervoor kunnen de volgende redenen zijn:

 • Het vruchtwater is groen: dit betekent dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept en vanwege eventuele risico's op complicaties is het raadzaam naar het ziekenhuis te gaan;
 • De hartslag van je kindje is onregelmatig. Dit kan erop wijzen dat je kindje wat problemen heeft met het ter wereld komen, bijvoorbeeld omdat de navelstreng om het nekje zit;
 • Je vliezen zijn langer dan 24 uur geleden gebroken waardoor er een vrije doorgang tussen jouw kindje en de buitenwereld is. Omdat de kans op infecties groter wordt naarmate dit langer duurt, is het verstandig om voor controle naar het ziekenhuis te gaan;
 • Je hebt al enige tijd persweeën, maar de bevalling zet niet goed door; misschien is het nodig dat je baby een handje geholpen wordt;
 • De conditie van je baby is niet helemaal goed na de bevalling;
 • Jouw conditie is niet helemaal goed na de bevalling, bijvoorbeeld omdat je teveel bloed verloren hebt;
 • De placenta laat na de bevalling niet los en zal door een gynaecoloog verwijderd moeten worden.