donderdag 27 augustus 2015

6 september: Ledendag VBN

Ben je lid van de VBN? Dan verwelkomen we je graag op onze eerste ledendag, op zaterdag 26 september 2015 in Culemborg. Hier ontmoet je andere moeders die borstvoeding geven en kun je workshops volgen om je meer in verschillende aspecten van borstvoeding te verdiepen.
Kosten van deze dag: €10.

Programma

11:00 - 11:30 uur    Ontvangst en koffie of thee
11.45 - 13.15 uur    Workshopronde 1, keuze uit de volgende workshops

1.    Kolven, door Karin de Graaf ibclc
Karin de Graaf is lactatiekundige met een eigen praktijk. Steeds vaker kolven moeders in de kraamweek. Ook voor een zieke of premature baby wordt met grote regelmaat gekolfd. Een duidelijk beleid en een goede kolf zijn hierbij uiteraard belangrijk. Handen blijken zéér goed te werken als kolf.  Afkolven met de hand krijgt vanuit de stichting Zorg voor Borstvoeding steeds meer aandacht, maar wordt in de praktijk nog niet vaak ingezet. Daarom wordt in deze workshop ‘kolven zonder kolf’ besproken aan de hand van filmpjes en onderzoeken over dit onderwerp. Daarnaast gaan steeds meer vrouwen na hun verlof kolven, om zo de borstvoedingsrelatie met hun kind in stand te houden. Welke manier van afkolven is handig voor welke situatie?
 
2.    Borstvoeding en immuunsysteem, door Erica Post, kinderarts
Erica Post is kinderarts in het St. Antoniusziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. In deze workshop zal zij ons uitleg geven over de invloed van het geven van borstvoeding op het immuunsysteem. Het immuunsysteem heeft een aantal jaren nodig om te ontwikkelen. Langdurig voeden is een belangrijk en natuurlijk hulpmiddel bij deze ontwikkeling. In deze workshop zal ons duidelijk worden op welke manieren borstvoeding invloed heeft op de afweer.
 
13.15 - 14.15 uur    Lunchpauze

14.15 - 15.45 uur    Workshopronde 2, keuze uit

3.    Weigeren van borst of fles, door Karin de Graaf
De lactatiekundige zal ingaan op beide onderwerpen. Baby’s kunnen op verschillende leeftijden en om verschillende redenen de borst of de fles weigeren. Wat kun je daaraan doen? Lactatiekundige Karin zal ingaan op beide onderwerpen.

4.    Groeicurves: Is meten echt weten? Valkuilen bij interpretatie van groei. Door Erica Post
Naar de komst van de borstvoedingsgroeicurves is reikhalzend uitgekeken en ze zijn er inmiddels enkele jaren. Maar alle curves, ook deze groeicurves, vragen kundigheid in interpretatie. Uitgelegd zal worden hoe ze ontstaan zijn maar vooral ook hoe ze te gebruiken en wanneer ze beter (even) niet gebruikt kunnen worden…. Ken de valkuilen van deze prima curves!

15.45 - 16:00 uur    Afsluiting

Kom je ook? Mail dan naar ledendag@borstvoedingnatuurlijk.nl