zaterdag 1 juli 2017

Borstvoeding: een blog van onze lacatatiekundige

Hoewel het geven van borstvoeding de meest natuurlijke manier is om je baby te voeden, wordt er in onze cultuur vaak heel anders tegenaan gekeken.

Dat we allemaal gaan 'proberen' de pasgeboren baby borstvoeding te geven, vinden we normaal. Maar hoe we er prettig vorm aan kunnen geven en het een tijdlang vol kunnen houden, is meestal nogal een kunst.

Vrouwen die meer dan een half jaar borstvoeding geven, bekijken we doorgaans met bewondering en als het nog wat langer duurt, beschouwen we dat massaal als 'bijzonder knap!' En dat terwijl alle vrouwen erop gebouwd zijn om borstvoeding te gaan produceren; de meest afgestemde melk om aan onze baby's te geven.

Kunstvoeding is en blijft koeienmelk

Hoezo is kunstvoeding normaal? Dat is en blijft koeienmelk. Er is op onze aarde geen enkel zoogdier dat zijn jong laat zogen met de melk van een ander zoogdier. Wij mensen doen dat.

We zijn het gewoon gaan vinden in de tijd dat het de schijn van welvarendheid had als je kunstvoeding kon geven. Toen de kunstvoedingfabrikant ook nog eens met zeer goed uitgevoerde reclamecampagnes op de proppen kwam en er artikelen verschenen over kwalijke dioxinen in de borstvoeding, had de kunstvoeding het pleit gewonnen. Toen zijn we het als 'normaal' gaan beschouwen om mensenbaby's met koeienmelk groot te brengen.

Moedermelk bevat levende cellen

Dat moedermelk de meest afgestemde voeding is voor een baby, levende cellen bevat om de baby te beschermen en dagelijks, nee sterker nog: ieder uur van samenstelling wisselt in afstemming op de baby, dat zijn we daarbij vergeten.
Ach, met de fles worden ze ook groot, wordt dan al snel gezegd. Maar de vertering van kunstvoeding vraagt veel meer van de organen van een baby, het is niet voor niets dat de ontlasting van een flesvoedingbaby er compleet anders uitziet dan de ontlasting van een borstvoedingsbaby.

Het is natuurlijk zo dat vrouwen nu er een heel ander leven op na houden dan vroeger. Wij moeten weer aan het werk na korte tijd, we zijn onafhankelijk en geëmancipeerd. Borstvoeding geven kan daarbij als een vervelende last worden ervaren. Maar om te denken dat kunstvoeding een prima alternatief is voor borstvoeding gaat echt te ver. Het is een poeder dat pretendeert op moedermelk te lijken, maar is eigenlijk een absolute B-keuze (in sommige gevallen helaas noodzakelijk).

Draaglingen

Onze baby's behoren tot het soort van de draaglingen: het meest prematuur geboren zoogdier. Hij kan zichzelf nog niet op temperatuur houden, daarvoor is nabijheid van zijn moeder nodig. Langzaamaan maken we een omslag naar nestblijvers, daarbij worden de jongen in een nest achtergelaten en komt de moeder af en toe terug om ze te voeden.

Dat is wat velen normaal vinden: een baby in een eigen bedje op zijn eigen kamertje waar we af en toe heengaan om de fles te geven. Voor de nodige warmte moet hij het stellen met een kruik.

Intens lichaamscontact

Want ook dat stuk zit besloten in borstvoeding: vele malen intens lichaamscontact tussen moeder en kind. Terug naar de natuur en kijken naar je kind of hij voeding nodig heeft, zonder klok en zonder beperking.

Voor sommigen van u is dit stuk misschien te kritisch en te hoogdravend, maar als het een heel klein stukje als 'eye-opener' heeft gewerkt en tot nadenken heeft aangezet, dan is het doel van dit schrijven behaald.

Linda Offereins
Lactatiekundige Kraamzorg LiemersCare

Tijd voor Borstvoeding

Je baby aanleggen en borstvoeding geven