dinsdag 30 juni 2015

Darmkrampjes → Kraamverzorgende vertelt

Darmkrampjes → Kraamverzorgende vertelt

Ik ben aan het werk bij de trotse ouders Michael en Nina. Nina is net bevallen van haar dochtertje Fiep, samen hebben ze ook een zoontje Mees van 3. Nina geeft Fiep borstvoeding en dit gaat goed.

Het is vandaag de vierde dag van de kraamweek als ik ‘s ochtends om 8.00 uur bij ze op de stoep sta. Voordat ik aan kan bellen, gaat de deur al open, “wat zijn we blij dat je er bent” zegt Michael. “Fiep was erg onrustig vannacht, we hebben maar weinig geslapen” zegt hij. Ik trek gauw m’n jas uit en loop gelijk mee naar boven waar Nina met Fiep op de arm zit. Vermoeid kijkt ze me aan, “ik weet het niet meer zegt ze en ze wil alleen maar eten”. “Volgens mij krijgt ze gewoon niet genoeg borstvoeding binnen anders weet ik het ook niet meer” zegt ze.

Ik zie dat Fiep met haar beentje trappelt en haar buikje flink aanspant. “Ik denk dat ze last van darmkrampjes heeft” zeg ik. Ik vertel dat het  normaal is dat alle baby’s, tot ze drie á vier maanden zijn, last hebben van hun darmen. De darmen moeten nog rijpen en wennen aan hun nieuwe taak om voeding te verwerken. Soms lijkt het dan dat je baby heel erg honger heeft en alleen maar zoekt naar de borst.

Borstvoeding loopt goed

“Het leek of ze dagen niet gegeten had” zei Michael met een kleine lach. Ik vertel dat het er inderdaad vaak zo uitziet maar dat ze  eigenlijk vaak alleen willen sabbelen, omdat het zuigen haar wat ontspant. “Laat haar maar eens op je pink zuigen bijvoorbeeld of op een speentje”, zeg ik tegen Nina. “Nu ze goed weet hoe ze aan de borst moet drinken mag ze ook wel een speentje. Je kan liever niet met een speentje beginnen voordat de borstvoeding goed loopt, om tepel-speen verwarring te voorkomen”, vertel ik. Ik geef ze nog het advies om alleen het speentje te geven bij darmkrampjes en niet net voor een borstvoeding; anders gaat al haar zuigkracht naar het sabbelen op de speen in plaats van het goed en krachtig drinken aan de borst.

Tips bij darmkrampjes baby

Ook geef ik ze nog de volgende tips mee mocht Fiep weer darmkrampjes krijgen.

  • Verwarm de buik van Fiep met een kruik (niet direct op de huid leggen) of met warme doeken.
  • Doe haar in een warm badje, dit zorgt er voor dat ze ontspant.
  • Draag haar rond op je onderarm, zodat ze met haar hoofdje op de muis van jullie hand ligt. De druk op haar buikje zal ze fijn vinden.
  • Draag  Fiep over je schouder, zodat je schouder druk uitoefent op haar buik.
  • Probeer haar tijdig te laten boeren.
  • Laat haar de eerste borst zelf helemaal leegdrinken vóór de tweede borst wordt aangeboden.
  • Geef haar borstvoeding zodra je de eerste hongersignalen ziet (wakker worden, onrustig gedrag vertonen, de handjes naar de mond brengen, smakken) en voorkom huilen van de honger. Bij dat huilen kan er namelijk wat lucht worden ingeslikt, wat weer voor een vervelend gevoel kan zorgen bij haar.

Natuurlijk zijn er ook een aantal middeltje te koop bij de drogist geef ik aan maar deze nemen de oorzaak niet weg, darmkrampjes horen nou eenmaal bij de ontwikkeling van je baby.

Ze zijn weer een beetje gerustgesteld en ik maak gauw een lekker ontbijtje voor ze. Hierna doen ze nog even de ogen dicht omdat ze weinig geslapen hebben vannacht.

Ik neem hun zoontje Mees mee naar beneden om samen een spelletje te doen en een boekje te lezen, zodat papa en mama nog even kunnen bijtanken. Ondertussen zet ik ook nog even een wasje aan.

Rond half 11 heb ik afgesproken om ze wakker te maken omdat Fiep hierna in badje gaat. Als verassing hebben Mees en ik een lekkere fruitcocktail voor Nina en Michael gemaakt. “Verassing!!” roept Mees als hij de deur open doet van de slaapkamer.

Wat extra slaap en vitamientjes doen wonderen om de dag opnieuw mee te starten J. Met z’n allen hebben we Fiep in bad gedaan, ze vond het heerlijk en lag ontspannen in het warme water. Ook haar darmpjes werden weer wat rustiger van de warmte op haar buikje. 

*De namen in deze column zijn gefingeerd