dinsdag 12 december 2017

Blog: Ben ik zwanger? De zwangerschapstest

Al vaker heb ik nerveus met een zwangerschapstest in mijn handen gestaan. In een relatie van meer dan acht jaar komen er weleens momenten voor dat je denkt zwanger te kunnen zijn.

Ik ben een nogal gevoelig type, dus meer dan eens zijn de hormonen met me aan de loop gegaan, me ervan overtuigend dat toch echt weleens zwanger kon zijn. En elke keer is het opnieuw spannend, zeker als een baby nog niet op de planning staat. Bloednerveus over de test heen plassen, wachten tot de twee minuten voorbij zijn en dan uitvoerig naar de test staan turen in elk mogelijk licht, om zeker te weten dat er écht geen tweede lijntje is verschenen.

Dit is anders wanneer je er klaar voor bent. Ineens ben je bezig met datgene doen waar je de afgelopen jaren zo hard je best voor hebt gedaan het niet te laten gebeuren. De anticonceptie gaat de deur uit en dagelijks sta je met je telefoon in je hand om voor de zoveelste keer die dag de menstruatie app te openen. Je weet dan ook precies wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je volgende menstruatie zich zal aandienen. Al hoop je natuurlijk dat deze de komende negen maanden weg zal blijven…

Onduidelijke zwangerschapstest

Zo wist ik ook precies wanneer mijn volgende menstruatie zou komen. De dag voordat ik ‘mocht’ gaan testen zaten mijn man en ik ’s middags op de bank. “Weet je zeker dat je niet al een test kan gaan doen?” vroeg mijn man, duidelijk net zo ongeduldig als ik zelf was. Ik besloot toe te geven aan mijn testdrang die met het uur toenam en rende naar de badkamer.

Opnieuw stonden we in elk mogelijk licht naar de test te turen, maar nu om zeker te weten dat er wél een tweede lijntje was verschenen. Wetende hoe wit een negatieve test eruit kan zien, zag ik wel degelijk een licht, tweede streepje staan. Juichend vloog ik mijn man om de hals, maar helaas was hij minder overtuigd.

Duidelijkheid over zwangerschap

We besloten het de volgende ochtend opnieuw te proberen met ochtendurine, hopend op een iets duidelijker resultaat, maar ook deze test was niet overtuigend. Uiteindelijk ben ik gezwicht en heb ik toch zo’n veel te dure Clearblue test gekocht. Geen streepjes turen, maar gewoon een digitaal scherm met daarop het verlossende antwoord: ik was toch echt zwanger!

De positieve zwangerschapstest in mijn handen is nog maar het begin van een hele spannende periode. Nog niet bijgekomen van de test, is het alweer tijd voor de volgende stap: een afspraak maken bij de verloskundige. In mijn volgende blog lees je hoe ik de keuze heb gemaakt tussen drie verloskundige praktijken en over die mega spannende eerste afspraak!

Liefs Zoë

Lees ook de andere blog van Zoë:
De eerste keer naar de verloskundige