dinsdag 1 april 2014

Eerste 'duomoeders' erkennen kind vrouwelijke partner

De eerste 'duomoeders' hebben dinsdagochtend het kind van hun vrouwelijke partner erkend.

Lesbische stellen kunnen vanaf dinsdag allebei juridisch de ouder zijn van het kind van één van hen, zonder dat ze daar ingewikkelde en dure adoptieprocedures voor moeten doorlopen.

In Zwolle waren vijf lesbische stellen dinsdagochtend om 8.00 uur in het gemeentehuis een van de eersten in Nederland die hun kind hebben erkend, dat meldt RTV Oost.

De verantwoordelijke staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan geven dinsdag in de hoofdstad een feestelijk karakter aan de uitreiking van de aktes, waardoor niet alleen de natuurlijke moeder, maar ook de 'meemoeder' of 'duomoeder' voor de wet meteen helemaal meetelt. Drie stellen worden onthaald met toespraken en cadeaus, aldus de gemeente Amsterdam.
Voor mannelijke homostellen is het niet mogelijk samen hun kind te erkennen omdat het juridisch ouderschap in ieder geval bij de moeder ligt. Zij kan dat niet zo maar overdragen.

Meerderheid

De Eerste Kamer stemde vorig jaar november met een dikke meerderheid in met het plan. Met de wet wordt de positie van kinderen van twee lesbische moeders zo veel mogelijk gelijk aan die van kinderen geboren in heteroseksuele relaties.
Zijn de vrouwen getrouwd en zal de natuurlijke vader van het kind geen rol spelen, dan is de duomoeder gelijk aan een getrouwde vader. In alle andere gevallen kan de duomoeder het kind eenvoudig erkennen. Speelt de biologische vader wel een rol, dan kunnen de betrokkenen overleggen wie de andere juridische ouder is.

Twintig ouderparen

Homobelangenorganisatie COC Nederland meldt dat meer dan twintig ouderparen hun kinderen dinsdag in tal van Nederlandse gemeenten erkennen, waaronder Nijmegen, Alkmaar, Den Haag, Wassenaar, Leiden en Zwolle.

Bron Nu.nl