dinsdag 2 januari 2018

Eerste keer naar de verloskundige

Gedurende de tijd dat je zwanger probeert te raken, is een positieve zwangerschapstest het doel waar je naar streeft. Als je die eenmaal in handen hebt, besef je je dat het nu eigenlijk pas allemaal begint! Zo is een afspraak maken bij de verloskundige een van de eerste dingen die je na de test gaat doen. Zelf zat ik met grote ogen te kijken naar het grote aanbod verloskundigen. Waar moet je in hemelsnaam beginnen met kiezen?!

Verloskundige dichtbij

Ik besloot het mezelf wat makkelijker te maken door alleen te kijken voor een verloskundige praktijk binnen mijn woonplaats, wat de keuze beperkte tot drie verschillende praktijken. Wat voor soort praktijk jou aanspreekt, is natuurlijk heel persoonlijk. Je hebt praktijken waar je je hele zwangerschap één, vaste verloskundige hebt of praktijken die met teams van meerdere verloskundigen werken. Ook de visie van elke praktijk is anders. Zo had ik geen voorkeur voor een vaste verloskundige, maar moest de visie van de praktijk wel bij mij passen. Namelijk niet te zweverig, maar ook niet te ‘down to earth’.

Zo kwam ik uit bij mijn huidige verloskundige praktijk, Puur vroedvrouwen in Arnhem. Met gezonde zenuwen belde ik de praktijk om mijn eerste afspraak te maken. Bij Puur had ik de keuze om met 8 weken al een zogenaamde vitaliteitsecho te laten doen, iets wat mijn ongeduldige zelf erg goed uitkwam. Want als je denkt dat die twee weken van eisprong tot je menstruatie lang duren, dan gaan die weken van positieve test tot de eerste echo helemaal een hel worden.

Eerste echo bij verloskundige

Maar ook die weken gingen voorbij en toen was daar eindelijk dé grote dag: onze eerste echo. Vol zenuwen ging ik op de bank liggen en keek ik naar het nu nog lege scherm boven mijn hoofd. Ergens was ik bang dat het scherm leeg zou blijven, dat ik helemaal niet zwanger zou zijn of dat we geen kloppend hartje zouden zien. Maar die angst maakte snel plaats voor ultiem geluk. Op het scherm was een prachtig, wit boontje met een flikkerend hartje te zien: ons kindje zat toch echt in mijn buik!

Na twaalf weken is ons boontje al uitgegroeid tot een volledig mini-mensje en vanaf vijftien weken is zelfs al te zien of wij een jongetje of meisje mogen verwachten. In mijn volgende blog verklap ik dan ook wat het geslacht van onze baby is en kunnen jullie lezen hoe wij dit aan de wereld kenbaar hebben gemaakt! 

Liefs Zoë

Lees ook de andere blog van Zoë:
De zwangerschapstest