woensdag 12 juni 2019

Extra kraamzorguren, hoe werkt dat?

Soms is het fijn of zelfs noodzakelijk om een beroep te doen op extra kraamzorg. Bijvoorbeeld wanneer je herstel minder voorspoedig gaat dan gehoopt. Of wanneer je gewoon meer hersteltijd nodig hebt vanwege een keizersnede.

Kraamzorg op basis van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Als kraamzorgorganisatie heeft LiemersCare overeenkomsten met alle zorgverzekeraars in Nederland en wordt kraamzorg uit je basisverzekering vergoed, waarbij je een eigen wettelijke bijdrage van 4,40 per uur betaalt.

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt wordt bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol. Tijdens de intake door de medewerker van LiemersCare inventariseren we voor hoeveel uur je in aanmerking komt. Het aantal uren dat je vergoed krijgt is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur verdeeld over maximaal 10 dagen.

Moet je tijd doorbrengen in het ziekenhuis? Bijvoorbeeld vanwege een vroeggeboorte of een keizersnede, dan wordt per dag ⅛ deel van je beschikbare kraamzorg uren in mindering gebracht.

Recht op extra uren kraamzorg op basis van indicatie

Heb je aan het aantal geïndiceerde uren niet voldoende? Dan kan de verloskundige op  grond van een medische indicatie regelen dat je meer uren krijt. Ook hier is het Landelijk Indicatie Protocol leidend.

Je kunt bijvoorbeeld extra uren kraamzorg krijgen wanneer je niet snel genoeg hersteld, na complicaties tijdens de bevalling, als jouw baby niet gemakkelijk opstart of wanneer borstvoeding nog niet goed op gang wil komen. Per onderdeel is het extra aantal uren bepaald. Kun je jezelf fysiek nog niet redden, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan kun je maximaal 10 uur extra kraamzorg krijgen (2 uur per dag). Ook dit wordt in overleg met de verloskundige bepaald.

De ervaring leert dat jouw verloskundige en kraamverzorgende al in een vroeg stadium in de kraamperiode anticiperen op een eventueel benodigde verlenging van kraamzorg, om jou zo de beste zorg te kunnen bieden waar je recht op hebt.

Wil je precies weten welke regels er gelden voor het krijgen van extra kraamzorg uren? Bekijk het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg.

Zelf kraamzorg uren bijkopen

Is er geen indicatie op basis waarvan je extra kraamzorg uren krijgt? En je wilt toch graag langer gebruik maken van de kraamverzorgende? Dan kun je kraamzorg uren zelf bijkopen. Neem hiervoor contact 0316 333 049 op met Kraamzorg LiemersCare om de mogelijkheden te bespreken.