donderdag 4 januari 2018

Geneuzel?

Net als bij de zwangerschap van onze dochter, gaat het ook nu eigenlijk van een leien dakje... geen misselijkheid, niet extreem moe, geen last van mijn bekken oid, prima dus. Maar het lijkt wel of dat niet zo zou mogen zijn, want er zijn veel vaagheden die gecheckt moeten worden, ondanks dat ik me prima voel! Hoe tegenstrijdig…..

Groeiecho

Bij de 20 weken echo begon de verloskundige over groeiecho's. Omdat onze dochter bij de geboorte flink was (zij noemen het 'zo groot') was, ze woog 4250 g en niemand het zag aankomen, leek het de verloskundigen verstandig om groeiecho's te maken. Bij de 24 weken controle begonnen ze er weer over, nu in combinatie met een glucose tolerantie test. 

Dus om 8 uur 's morgens nuchter op weg naar het ziekenhuis. Daar prikken ze dan bloed voor de startwaarde. Daarna 'mag' je een heerlijk glucosedrankje achterover slaan (nog steeds op nuchtere maag, heel fijn), 2 uur in de wachtkamer zitten, om daarna weer bloed te prikken voor de eindwaarde. Nou, echt lekker is het niet om daar met alleen 150ml suikerwater in je maag te moeten zitten, maar goed, er zijn ergere dingen... 

Tegenwoordig zijn we natuurlijk allemaal zelf ook (internet-)dokter, dus ik had al even opgezocht wat die waardes maximaal mogen zijn en gelukkig zag ik dus gelijk al dat ik daar met zowel start- als eindwaarde ruim onder zat. 

Bij de 20 weken echo bleek ook dat de placenta te dicht bij de baarmoedermond ligt, dus ook dat moest met 30 weken gecheckt worden, in combinatie met de groei van de baby. En ja hoor, ook met 30 weken kwamen ze niet op meer dan 1 cm en dat is nog steeds te dichtbij en weinig anders dan 10 weken ervoor... sowieso naar de gynaecoloog dus. 

Maar er leek nog iets vreemds aan de hand te zijn. Ze kwamen bij 1 van de beentjes niet groter uit dan overeenkomstig met 27,5 week, terwijl ik toch al ruim 30 was... en het andere beentje kwam wel goed uit.. na nog een aantal keer meten, toch maar even een collega erbij (ze doet zelf pas sinds kort de echo's). Gelukkig kwam die meting wel goed uit en daarna ook bij onze verloskundige zelf. 

Dwarsligger?

Vlak voor de kerst konden we nog mooi terecht bij de gynaecoloog, stipt op tijd aan de beurt en 10 minuten later weer buiten. Hij kwam uitwendig op 2 cm en inwendig zelfs op 3cm van de baarmoedermond af, dus geen probleem wat hem betreft. Met de verdere groei van de baby kan de placenta alleen maar verder omhoog gaan, dus het kan alleen maar beter worden. Met 35 weken hebben we nog een groei echo en daar checken ze dan ook de ligging, want bij 30 en 32 weken lag meneer nog aardig dwars! Tot nu toe komt alles wat ze extra checken gelijk alweer goed, dus we gaan ervan uit dat hij niet nu al een dwarsligger is. 

Of het dan allemaal ook een beetje geneuzel en bemoedering is? Tsja, zeg het maar... beter gecheckt dan achteraf spijt, denk ik dan maar. Het zorgt wel voor wat (onnodige) onrust, dat wel... 

Gelukkig verliep de intake van LiemersCare wel zonder bijzonderheden! Althans, er was nog 1 plekje bij de gynaecoloog voor de kerst, natuurlijk precies op de dag en tijd dat we de intake met LiemersCare gepland hadden... binnen 5 minuten was gelukkig geregeld door LiemersCare dat we konden ruilen met de afspraak voor ons. De intake zelf was snel klaar. We hebben na de vorige kraamperiode geen twijfel gehad over welke organisatie nu te kiezen. Ik had weinig vragen of opmerkingen, dus met 1 kopje thee was het geregeld. 

Mijn volgende blog?

Inmiddels zitten we op bijna 33 weken en we hoeven nog maar een 'paar' dingen te regelen: een naam, een geboortekaartje, de rest van de babykamer en de rest van de 'peuterkamer' (zodat de meubeltjes over kunnen naar de babykamer), ehm... ehm.... 

Dat hadden we bij nr. 1 toch iets strakker gepland.. gauw aan de slag, dan doe ik volgende keer verslag over wat we al afgevinkt hebben!

Liefs Amy

Lees ook de andere blogs van Amy: