vrijdag 9 oktober 2015

Gevaren huishoudmiddelen

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar lopen het grootste risico. De oorzaak? Kinderen zien het gevaar niet en vinden de producten interessant. Onderzoek wijst uit dat 51% van de kinderen zelfs meer aandacht heeft voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed. Met alle gevolgen van dien. Daarom starten VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een campagne om deze ongelukken te voorkomen.

VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) willen via een campagne ouders bewust maken van de gevaren van huishoudchemicaliën voor kleine kinderen. Deze middelen moeten buiten het bereik van kinderen opgeborgen worden. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Er vinden jaarlijks duizenden ongelukken plaats met huishoudchemicaliën. Vooral kinderen onder de vijf jaar lopen een verhoogd risico. Kinderen kunnen de middelen wel eens verwarren met snoep. In een op de vijf gevallen is het letsel zo zwaar dat kinderen naar de eerste hulp moeten.

De campagne wil ouders bewust maken van het feit dat kinderen bepaalde dingen anders zien. Een experiment van het campagneteam toont bijvoorbeeld aan dat kinderen niet altijd voor een knuffel kiezen als zij de keus hebben tussen het speelgoed en een schoonmaakmiddel

In de campagne wordt een film getoond die het onderzoek kort uitlegt. Daarnaast is er een test ontwikkeld waarin ouders zelf kunnen onderzoeken welke keuzes hun kind maakt. 

Klik hier om naar de test te gaan

© Nationale Zorggids