maandag 22 juni 2015

Groeivertraging tijdens zwangerschap opgespoord met GROW

Verloskundigen en gynaecologen kunnen de groei van ongeboren baby's beter in de gaten houden met behulp van de GROW-methode. Bij gebruik van deze nieuwe methode wordt groeivertraging bij kinderen dubbel zo vaak opgespoord en daalt het aantal babysterftes door groeivertraging. Dit meldt RTL Nieuws.

Sterfte net na de geboorte wordt vaak veroorzaakt door groeivertraging. Om de babysterfte in Nederland terug te dringen, wordt daarom de meer betrouwbare GROW-methode steeds vaker toegepast. De algemene groeicurve die voorheen door verloskundigen en gynaecologen gebruikt werd om de groei tijdens de zwangerschap bij te houden neemt de bouw van de moeder niet in oogschouw.
GROW houdt wel rekening met de lengte, het gewicht en de etniciteit van de moeder en daardoor kunnen eventuele afwijkingen nauwkeuriger en sneller opgespoord worden. Daarbij worden gegevens van de moeder ingevoerd in het programma GROW-NL. De computer berekent vervolgens de 'ideale groeicurve' voor de moeder en baby in kwestie.
Brits onderzoek heeft uitgewezen dat de GROW-methode betrouwbaarder is dan de methodes die eerder in Nederland toegepast werden. Er zijn inmiddels ruim 900 verloskundigen en gynaecologen getraind om met GROW te kunnen werken.
© Nationale Zorggids