maandag 22 juni 2015

Hersenen baby groeien als moeder liedjes zingt

De hersengroei van baby's wordt gestimuleerd door de stem van hun moeder. Ook heeft de ontwikkeling van de hersenen door het liedjes zingen mogelijk een positieve invloed op het leren van taal op latere leeftijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Harvard Medical School, meldt Nu.nl.

De onderzoekers vroegen de moeders van 20 couveusebaby's om een liedje te zingen in een geluidsstudio. De baby's kregen de opnames vervolgens een maand lang drie uur per dag te horen. Aan het eind van het experiment werden de hersenen van de couveusebaby's vergeleken met de hersenen van baby's die niet naar liedjes van hun moeder hebben geluisterd. De baby's die dagelijks drie uur lang de stem van hun moeder hadden gehoord, bleken allemaal een relatief grote auditieve cortex te hebben. In de auditieve cortex worden geluidsprikkels verwerkt.

De onderzoekers geven aan dat een grote auditieve cortex beter is. Ze geven echter ook aan dat er meer onderzoek nodig is om met zekerheid te kunnen zeggen dat de hersenen van baby's sneller groeien door de stem van hun moeder. Er is bijvoorbeeld niet onderzocht hoe groot de hersenen waren voor het onderzoek. Het is in theorie mogelijk dat de hersenen van de baby's al groot waren voor het onderzoek.

Bron: nationale zorggids