maandag 22 juni 2015

Kans op onvruchtbaarheid door stress

Vrouwen die last hebben van stress hebben veel minder kans om zwanger te worden. Dat is aangetoond in een Amerikaans onderzoek aan de Ohio State University. Het zou de eerste keer zijn dat er een verband is gevonden tussen stress en onvruchtbaarheid. Dat meldt de Telegraaf.

Voor het onderzoek werden ruim 400 gezonde stellen gevolgd die in de periode van 2005 tot 2009 bezig waren met zwanger worden. Bij de vrouwen werd door middel van een speekseltest de hoeveelheid cortisol gemeten. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Het onderzoek toonde aan dat vrouwen met een hoog cortisolniveau meer tijd nodig hebben om in verwachting te raken dan vrouwen met een laag gehalte aan cortisol.

Daarnaast blijkt de groep met een hoog gehalte aan stresshormoon twee keer zo veel kans te maken op klinische onvruchtbaarheid. Hiervan is sprake van wanneer een vrouw niet in staat is om zwanger te worden binnen een jaar, ondanks regelmatig onbeschermde seks. De onderzoekers denken dat de uitkomst van het onderzoek verklaart waarom sommige vrouwen soms ineens wel zwanger worden als ze stoppen met krampachtig proberen.

Volgens onderzoeker Courtney Lynch doen vrouwen er goed aan om kritisch naar hun eigen stressniveau te kijken wanneer ze zwanger willen worden. Ook beveelt zij stressverminderende activiteiten aan zoals yoga, meer beweging, mindfulness of meditatie.

© Nationale Zorggids