donderdag 16 april 2015

Lager geboortegewicht baby door roken

Pasgeboren baby's van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, wegen gemiddeld 202 gram minder dan baby's van moeders die tijdens de zwangerschap niet rookten. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat dit voor bijna twintig procent wordt verklaard door verandering in de DNA-methylatie van het GFI1-gen als gevolg van het roken, zo meldt dit academisch ziekenhuis.

De GFI1-gen speelt een rol in de groei en ontwikkeling van het kind. DNA-methylatie verandert de mate waarin genen tot uiting komen, zonder het DNA zelf te veranderen. Het was al bekend dat sigarettenrook de DNA-methylatie kan veranderen, het was echter nog niet duidelijk of deze veranderingen leiden tot een lager geboortegewicht. Volgens het UMCG wordt twaalf tot negentien procent van het lagere geboortegewicht verklaard door verschillen in de DNA-methylatie van het GFI1-gen.

Het UMCG deed onderzoek onder 255 kinderen die onderdeel zijn van de GECKO Drenthe-studie, waarin onder andere lengte en gewicht van kinderen worden gemeten die in 2006 of 2007 zijn geboren. "Onze studie laat duidelijk de negatieve effecten zien van roken tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van het kind", zegt promovendus Leanne Küpers van het UMCG. "Een te laag geboortegewicht verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte op latere leeftijd. Uiteraard kunnen deze negatieve effecten voorkomen worden als zwangere vrouwen overtuigd kunnen worden van het belang te stoppen met roken. We hopen dan ook dat onze studie hier een bijdrage aan levert door het gedeeltelijk ophelderen van de biologische effecten van roken tijdens de zwangerschap."

© Nationale Zorggids