maandag 22 juni 2015

Micro-organismen & borstvoeding stimuleren afweer baby

Wanneer baby's al vroeg blootgesteld worden aan allerlei micro-organismen dan stimuleert dit de ontwikkeling van het immuunsysteem en gaat het de ontwikkeling van allergieën en astma tegen. Hetzelfde geldt voor borstvoeding. De afweer wordt beïnvloed via de darmen. Dit ontdekten onderzoekers van het Henry Ford's Department of Public Health Sciences, zo meldt Gezondheidsnet.nl

Onderzoekers bestudeerden het microbioom, ofwel de micro-organismen in en op het lichaam, van baby's. In zes onderzoeken werd bekeken of borstvoeding en andere factoren bij de moeder en rondom de geboorte invloed hadden op de ontwikkeling van allergieën en op het microbioom.
Het microbioom van baby's die borstvoeding krijgen is na een maand al anders dan het microbioom van baby's die geen borstvoeding krijgen, zo blijkt. En het microbioom is na zes maanden borstvoeding nog weer anders. De kans op huisdierenallergie werd daarnaast verkleind door het geven van borstvoeding. Voor astma gaat een dergelijk verhaal op: het microbioom van kinderen met astma was ook afwijkend. Het microbioom wordt echter niet alleen beïnvloed door blootstelling aan micro-organismen en borstvoeding. Factoren als de etniciteit van de moeder, blootstelling aan tabak tijdens de zwangerschap en na de geboorte, de duur van de zwangerschap en de manier van bevallen (keizersnede of niet) hebben allemaal invloed op het microbioom.
Hoofdonderzoeker Christine Cole Johnson: "Het onderzoek laat zien dat blootstelling aan meer en verschillende bacteriën uit de omgeving en specifieke patronen in de darmbacteriën het immuunsysteem een boost geven en beschermen tegen allergieën en astma."
©Nationale Zorggids