donderdag 19 maart 2015

Mogelijk verband tussen borstvoeding en IQ

Mogelijk verband tussen borstvoeding en IQ

Volgens een Braziliaans onderzoek zouden baby's die langere tijd borstvoeding krijgen, later hoger opgeleid zijn en meer geld verdienen dan baby's die maar kort borstvoeding krijgen. Wel is er volgens experts nog meer onderzoek nodig om de link tussen borstvoeding en IQ definitief aan te tonen. Dit meldt De Telegraaf.

Voor het onderzoek volgde een Braziliaans onderzoeksteam van de Universiteit van Pelotas 3500 baby's uit allerlei lagen van de bevolking. Sommige baby's kregen een maand borstvoeding en anderen meer dan een jaar. De onderzoekers ontdekten dat volwassenen hoger scoorden op IQ-tests en vaker een hoger salaris en hogere opleiding hadden wanneer ze als baby langere tijd borstvoeding gekregen hadden. Kreeg iemand bijvoorbeeld 12 maanden borstvoeding, dan scoorde hij gemiddeld 4 punten hoger op de IQ-test en verdiende hij zo'n 96 euro meer dan een leeftijdsgenoot die slechts een maand borstvoeding gekregen had. Dr. Bernardo Lessa Horta, één van de onderzoekers, vermoedt "dat moedermelk goed is vanwege de verzadigde vetzuren, deze bevorderen mogelijk de ontwikkeling van de hersenen."

Een definitief bewijs voor de link tussen borstvoeding en intelligentie is met dit onderzoek nog niet aangetoond, hoewel het onderzoek rekening houdt met veel factoren en de steekproef een aanzienlijke omvang heeft. Volgens experts is er nog meer onderzoek voor nodig.

© Nationale Zorggids