maandag 22 juni 2015

Sneller overgewicht door keizersnee

Kinderen die door een keizersnee zijn geboren, hebben een grotere kans om dik te worden wanneer ze volwassen zijn. Uit onderzoek van het Imperial College London blijkt dat de kans op overgewicht 26 procent hoger is, dan bij kinderen die geboren worden met een natuurlijke bevalling.

De wetenschappers onderzochten meer dan 38.000 mensen op vier verschillende continenten. De body mass index (BMI), een verhoudingsindex tussen het gewicht en de lengte, van volwassenen die met een keizersnee zijn geboren ligt gemiddeld een half punt hoger dan de gemiddelde BMI van een kind dat vaginaal is geboren.

De onderzoekers hebben nog geen verklaring voor het hogere gewicht. Mogelijk komt het doordat de stofwisseling beter werkt van baby's die op de normale manier geboren zijn. Door de druk die op het kind staat tijdens de bevalling zouden er stresshormonen worden aangemaakt, waardoor bepaalde genen worden geactiveerd.

Voorlichting
Steeds meer vrouwen verkiezen een keizersnee boven een natuurlijke bevalling. In Groot-Brittannië is dat inmiddels bij een op de drie geboortes. Dat is ongeveer twee keer zo veel als 25 jaar geleden. In Nederland is ongeveer een op de vijftien geboortes met een keizersnee.

De onderzoekers pleiten ervoor dat vrouwen zich goed laten voorlichten over de mogelijke gevolgen van een keizersnee. "Veel keizersneden zijn medisch gezien niet nodig. Wij dringen erop aan dat vrouwen goed nadenken voor ze voor een keizersnee kiezen als het niet noodzakelijk is."

Bron: NOS