maandag 22 juni 2015

Waarom is een dekbedje te warm?

Waarom is een dekbedje te warm?

Waarom mag je geen dekbedje gebruiken voor kinderen onder de twee jaar? Deze vraag wordt je vaak gesteld. Mieke Cotterink, deskundige kinderveiligheid, legt uit.

Geregeld krijg ik de vraag waarom je geen dekbedje mag gebruiken voor kinderen onder de twee jaar. Ook jouw kraamgezinnen zullen je dit nogal eens vragen. De voornaamste reden is, dat een dekbed veel te warm is voor baby's. Een dekbed bestaat namelijk uit een tijk met daarin een laag vulling. Het dekbed wordt vervolgens in een dekbedhoes gestopt, en dat maakt dat het dekbed in totaal uit vijf lagen bestaat. (Namelijk: de eerste laag van de dekbedhoes, de eerste laag van de tijk, de vulling van het dekbed, de tweede laag tijk en tenslotte de tweede laag dekbedhoes.) Zoveel lagen, maakt een dekbed veel te warm, en aangezien het te warm toedekken een risicofactor is voor wiegendood, raden we het gebruik van een dekbed af.

Daarnaast is een dekbed een losliggend stuk beddengoed. Het is door de afmeting lastig aan de zijkanten in te stoppen. Daardoor kan een kind gemakkelijker onder het beddengoed terechtkomen, waardoor het niet goed kan ademhalen. Vanaf twee jaar is het wiegendoodrisico geweken en kun je een kind met een gerust hart onder een dekbed laten slapen.

Mieke Cotterink, deskundige kinderveiligheid VeiligheidNL

Lees hier de checklist Veilig slapen

Meer lezen van veiligheidNL? Klik hier

Bron: Kenniscentrum Kraamzorg