donderdag 24 december 2015

Wees voorzichtig met groene thee tijdens de zwangerschap

Onderzoekers adviseren zwangere vrouwen geen groene thee te drinken. De werkzame stof in groene thee, polyfenol, blijkt een vernauwende werking te hebben op de Ductus Botelli (DB), het extra bloedvat van een ongeboren baby. De DB voorkomt dat het bloed van het hart naar de nog niet werkende longen van een ongeboren baby gaat en zorgt ervoor dat het direct in de grote lichaamsslagader terechtkomt. Wanneer het bloedvat vroegtijdig sluit, leidt dit tot verhoogde druk in de longen en een verdikking van de hartspier bij de foetus. Dit meldt de KNOV.

Het hormoon prostaglandine zorgt er bij zwangere vrouwen voor dat de DB van het ongeboren kind openblijft. Het was al langer bekend dat ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen en diclofen het risico op vroegtijdig sluiten van de DB verhogen. Nu blijkt uit dierenexperimenten dat ook groene thee dit effect heeft. Net als bij de pijnstillers, zorgt groene thee voor de remming van de aanmaak van prostaglandines.

Het is nog niet bekend in welke mate groene thee gezond of ongezond is. Een kopje groene thee per dag levert waarschijnlijk geen problemen op. Het advies geldt om vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap voorzichtig te zijn met groene thee. Het risico op sluiten van de DB doet zich vooral in die maanden voor.

©Nationale Zorggids