maandag 19 februari 2018

Zwangerschap 1 versus zwangerschap 2

Dat geen enkele zwangerschap gelijk verloopt, lees en hoor je overal. Dat het ook echt zo is, ondervind ik inmiddels zelf ook. Bij beide zwangerschappen ben ik gelukkig niet misselijk geweest. Wel ben ik deze keer veel sneller moe. Deels zal dat komen door mijn nieuwe baan, waar ik veel meer werk dan de afgelopen jaren. Echter, de zwangerschap en daarbij de kleine meid die al vrolijk in huis rondrent, maken mij er ook niet fitter op…

Bij de eerste zwangerschap was alles nog nieuw, las ik ontzettend veel informatie over wat er allemaal gebeurde daar binnenin mijn buik. Nu kom ik er vaak niet eens aan toe om me erin te verdiepen. Bovendien voelt het allemaal wat vanzelfsprekender, ik heb het immers al eens eerder meegemaakt. Dat ik het zo ervaar, neem ik mezelf best kwalijk. Gelukkig hoor ik om me heen dat dit gevoel heel normaal is. Waar ik daarom extra van geniet is het ‘Berichtje uit je Buik’ dat wekelijks in mijn mailbox verschijnt. Dit is voor mij elke keer een moment om even bewust stil te staan bij deze zwangerschap en te beseffen dat dit toch echt een wonder is en verre van vanzelfsprekend.

Eerste zwangerschap

Mijn grootste hobby’s badminton en zingen wist ik bij mijn eerste zwangerschap heel lang vol te houden. Tot week 33 stond ik nog op het badmintonveld en in week 35 stond ik in één weekend tot wel vier keer toe met het koor te zingen en dansen op de planken van het theater. Om tot het eind toe fit te blijven en specifieke oefeningen te kunnen doen voor de zwangerschap, heb ik vanaf week dertig meegedaan met ZwangerFit. Dit werd gegeven door een bekkenbodemfysiotherapeute. Heel fijn en gezellig om met gelijkgestemden actief bezig te zijn! Ik heb er ook leuke contacten aan overgehouden.

Tweede zwangerschap

Deze tweede zwangerschap verloopt het op sportief gebied toch wat anders. Toen mijn dochtertje pas drie maanden oud was, kreeg ik polsklachten. Tot op de dag van vandaag ben ik hiermee aan het kwakkelen. Verschillende braces en injecties hebben me nog niet genoeg kunnen helpen. De sporthal heb ik dus al té lang niet van binnen gezien. Gelukkig gaat het zingen wel goed. Ook deze kleine uk heeft nu een geweldige show mee mogen maken. Vijf keer een uitverkocht theater. Nu stond ik echter niet met een dikke buik en dikke enkels op het podium, maar in week vijftien met een beginnend buikje. Heel bijzonder om bij beide zwangerschappen te kunnen voelen dat muziek invloed heeft op de beweging van een ongeboren kindje.

Inmiddels ben ik 27 weken zwanger en heb ik regelmatig last van pijn onderin mijn buik. Vooral bij lopen, schoenen aantrekken en het intrappen van de koppeling. Op aanraden van de verloskundige heb ik me weer aangemeld bij ZwangerFit. Ik kon meteen terecht en heb alle oefeningen zonder pijn kunnen uitvoeren en ook de dagen erna had ik veel minder last van de pijn! Hopelijk blijft dit zo en kan ik de lessen ook nu weer tot het eind toe volhouden…

 Mijn volgende blog gaat over een hoop (digitaal) papierwerk..

Liefs Stella

Lees ook de andere blog van Stella:
Ja! Twee streepjes!