Kraamverzorgende vertelt

Iedere ouder herinnert zich de geboorte van zijn of haar kind 'als de dag van gisteren'. Niet verwonderlijk natuurlijk dat de geboorte van je kind in de top 3 van meest bijzondere gebeurtenissen staat! Na de geboorte begint het zorgen voor je kindje. En zeker bij een eerste kindje gaat er een wereld voor je open…. Gebroken nachten, stuwing, huilen, krampjes, maar vooral ook onzekerheid. Een totaal nieuwe beleving waar wij als kraamverzorgenden graag met al onze ervaring en kennis een belangrijke bijdrage aan willen leveren.

"De ouders zelfvertrouwen geven…."
Wat voor mij het beroep van kraamverzorgende zo mooi maakt, is dat ik de ouders het zelfvertrouwen kan geven de zorg voor hun kindje na de kraamweek helemaal zelf te gaan doen.  Aan het begin van die periode zijn ze vaak nog wat onzeker en hebben ze heel veel (praktische) vragen, zeker wanneer het hun eerste kindje is. Er komt in die eerste week ook behoorlijk veel informatie op ze af, waardoor soms niet alles goed wordt onthouden. Door de tijd te nemen en alles duidelijk uit te leggen, zie je dat ze aan het eind van de week heel veel geleerd hebben.

"Het is iedere keer weer heel bijzonder"
Het is natuurlijk ook heel mooi dat je in zo'n bijzondere tijd bij een gezin thuis bent. Zeker als je ook bij de bevalling was en de verloskundige geassisteerd hebt. Het is iedere keer weer heel uniek en mooi om bij de geboorte aanwezig te zijn. Wanneer ik dan naar huis rijd, denk ik daar vaak nog weer even aan terug. En na de eerste nacht alleen te zijn geweest met hun kindje, kijken de ouders de volgende dag vaak al naar me uit om uitgebreid verslag te kunnen doen van hun eerste nacht. Als de kraamperiode erop zit, vind ik het toch altijd weer jammer om uit elkaar te gaan - je hebt zo'n bijzondere week achter de rug, dat maakt het afscheid ook iedere keer weer bijzonder.

Veel leesplezier met de columns!