Kolven

Het is vandaag dag 2 bij de familie van Loon. Gisteren is Sarah bevallen van haar tweede zoontje; Sil. Hij is met een gewicht van 2560 gram geboren, dus maar een klein mannetje.  Sarah en Daan hebben samen ook al een zoontje Sem van 2,5 jaar.

Als ik binnenkom om 8 uur ‘s ochtends zie ik Sarah al druk bezig met Sil. Ze is al bijna een uur bezig om hem proberen aan te leggen aan de borst. Sil is nauwelijks in beweging te krijgen en vindt het wel heerlijk zo tegen z'n mama aan te liggen. Af en toe sabbelt hij wat aan de borst maar echt actief drinken doet hij nog niet. Vandaag is het belangrijk dat hij wat voeding binnen gaat krijgen . ''De eerste 24 uur hebben baby's voldoende voedingsstoffen van hun moeder bij zich waardoor het niet erg is als Sil weinig of niet drinkt,'' leg ik Sarah uit.

Het lijkt er op dat Sil nog niet de kracht en energie heeft om zelf goed te kunnen drinken. Ik vertel Sarah en Daan dat dit helemaal niet erg is. Geen twee baby's zijn hetzelfde; sommige drinken heel vlug, andere langzaam. Sommige baby's drinken heel vaak, andere nemen wat langere pauzes tussen de voedingen. Het is volkomen normaal als het voeden de eerste dagen niet zo vlot gaat. Sarah en Daan zijn blij om dit te horen en het stelt hun wat gerust. We gaan het nu gewoon wat anders aanpakken, vertel ik. 

Samen met Sarah overleg ik om een borstkolf te gaan huren om de borstvoeding goed op gang te laten komen. Normaal gesproken is dit niet nodig omdat wanneer je de baby vaak aanlegt en hij goed drinkt de melkproductie vanzelf toeneemt. Door te kolven help je de borstvoeding op gang. Daan wordt direct op pad gestuurd naar de Thuiszorgwinkel en is binnen een uurtje weer terug met de kolf, zodat wij gelijk aan de slag kunnen gaan. Sarah heeft toen ze weer aan het werk ging na de geboorte van Sem ook gekolfd dus het is niet meer helemaal nieuw voor haar.

We leggen Sil bij Sarah neer voordat ze begint met kolven dit kan een prikkel geven zodat het de melk makkelijker op gang komt. De melk begint nog niet gelijk te stromen dus we masseren eerst nog een keer goed haar borsten en maken ze warm met een hotpack. Het duurt een paar minuten voordat de melk begint te stromen. Er komen slechts een paar druppeltjes voeding en hierna kwam er niets meer. Daarom stoppen we met kolven. Ik zie Sarah teleurgesteld kijken, maar vertel haar dat dit heel normaal is en ik met dit resultaat al heel blij ben. "Deze eerste druppels worden ook wel colostrum genoemd" vertel ik "en bevatten heel veel afweerstoffen voor Sil". "Deze eerste druppels borstvoeding hebben juist een grote waarde voor hem". Sarah glundert en is toch wel een beetje trots op zichzelf.

We besluiten om Sil deze eerste melk gelijk te geven via een theelepeltje. Dit is in het begin het makkelijkst. Als het straks meer wordt gaan we het in een cupje(klein maatbekertje) geven als Sil nog niet actief genoeg aan de borst wilt drinken, leg ik uit. Daan geeft Sil de melk, hij vindt het erg lekker en likt het er af als een klein katje, wat een heel grappig gezicht is :-)

In de kraamwijzer* schrijf ik voor Sarah het kolfschema op voor de eerste twee dagen zodat de borstvoeding goed gestimuleerd wordt en goed op gang komt.

Het schema ziet er als volgt uit:

  1. Elke uur kort kolven overdag en in de nacht 1 keer kolven.
  2. Doe dit 1 á 2 dagen en ga dan over op elke 2 uur kolven overdag. Als het goed is zie je dat de productie omhoog is gegaan.
  3. Is het nog niet voldoende dan kun je nog een keer een sessie doen van elke 1 uur kolven gedurende 2 dagen. Vaak is dan de productie op peil.
  4. Sommige moeders reageren ook goed op 1 uur elke 10 minuten even kolven. Het gaat dan niet om de hoeveelheid maar om de prikkeling. Dit kun je 1 keer per dag doen. voor 1 uur en dan weer elke 3 uur kolven.
  5. Als er geen melkstroom komt dan de toeschietreflex eerst opwekken, zoals wij ook hebben gedaan van tevoren.
  6. De borstvoeding na het kolven met een theelepeltje aanbieden aan Sil.

Het is even een pittig schema voor Sarah, vooral als je er nog een kleintje bij hebt rondlopen. In mijn volgende column vertel ik hoe het Sarah verder vergaat.

*dit is het boek dat je krijgt van je kraambureau, waar wij als kraamverzorgende o.a. de controles, tips en adviezen in noteren. De kraamwijzer blijft na de kraamtijd bij jullie achter in het gezin

**De namen in deze column zijn gefingeerd