Laat je baby altijd op de rug slapen

Het veiligst slaapt een baby op de rug omdat hiermee het risico op een wiegendood verkleint wordt. Wanneer je je baby op de zij legt, kan hij of zij als het nog maar een paar weken oud is al gemakkelijk op de buik rollen -  en dat is niet de juiste slaaphouding voor pasgeboren baby's.  Leg je baby in ieder geval nooit op de buik in bed om te gaan slapen, ook niet om te troosten. Op de buik slapen vergroot namelijk de kans op een wiegendood. Soms is er een reden om van dit advies af te wijken; dit mag alleen in overleg met een arts.

Het is wel goed om je kindje regelmatig een kwartiertje op de buik te leggen als het wakker is en er iemand in de buurt is. Dit is namelijk een goede oefening voor de motorische ontwikkeling van je kindje. Zodra een wat 'oudere' en gezonde baby eenmaal goed kan 'omrollen' en bij het slapen zelf voor buikligging kiest, is het niet zinvol daar tegenin te blijven gaan. Let er dan wel extra goed op dat het bedje veilig is.

Er is geen reden om bang te zijn voor het afplatten of scheefgroeien van het (achter)hoofd van je baby. Dit is vaak een tijdelijk verschijnsel en medisch gezien onschuldig; bovendien is het meestal te voorkomen met behulp van de volgende tips:

  • Wen je baby snel aan de veiligste slaaphouding: op de rug, met het hoofd beurtelings naar links of naar rechts gedraaid;
  • Let er goed op dat je baby geen voorkeurshouding ontwikkelt (hoofd alléén naar links of naar rechts). Draai desnoods het bedje, zodat het licht van de andere kant invalt of hang afwisselend links en rechts een aandachttrekkend voorwerp op.
  • Bij borstvoeding ligt de baby automatisch al afwisselend naar links of rechts gedraaid, wissel ook bij flesvoeding van arm.
  • Wees met name de eerste vier maanden alert op een eventuele voorkeurshouding omdat in deze tijd de ontwikkeling van een scheef hoofdje het grootst is.
  • Aarzel niet om naar de dokter te gaan als je baby met het hoofdje toch maar één kant op wil.
  • Vergeet vooral niet om je baby overdag enkele keren onder toezicht op de buik en zij te laten oefenen.
  • Je baby regelmatig knuffelen en het daarbij overeind houden en bijvoorbeeld tegen je schouder laten liggen, is ook afwisseling van houding.
  • Laat je baby niet urenlang in dezelfde positie in een maxicosy of wipstoeltje zitten.