Voorkeurshouding baby

Wanneer je baby een duidelijke voorkeur heeft om met zijn (of haar) hoofdje één bepaalde kant op te liggen, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Omdat het schedeltje van de baby nog week is, kunnen afgeplatte of scheve hoofdjes ontstaan wanneer je baby te lang in de voorkeurshouding ligt. Afgeplatte hoofdjes komen overigens steeds vaker voor omdat geadviseerd wordt baby's op de rug te laten slapen omdat dit het risico op wiegendood verkleint.

Hoe kun je een voorkeurshouding van je baby voorkomen?

De eerste drie maanden loopt je baby het grootste risico op een afgeplat hoofdje. Het is daarom belangrijk om meteen vanaf de geboorte veel variatie in de (slaap)houding aan te brengen en om alert te zijn op het ontstaan van een voorkeurshouding. Voorkomen is nog altijd makkelijker dan genezen! Let er daarom goed op dat je het hoofdje van je baby afwisselend naar links of naar rechts legt als het (op de rug!) in bed ligt te slapen. Je kunt je baby beter niet op de zij laten slapen, omdat hij of zij dan naar de buik kan omrollen wat een grotere kans op wiegendood met zich meebrengt.

Wat kun je doen als je baby toch een voorkeur ontwikkelt?

Als je baby toch een voorkeurshouding ontwikkelt, is het belangrijk dat je juist de niet-voorkeurskant stimuleert. In het algemeen kijkt een baby graag naar het licht; door het bedje om te draaien of andersom op te maken, kun je proberen je baby naar de niet-voorkeurskant te laten kijken.

Je kunt ook het hoofdje van je baby naar de niet-voorkeurskant draaien zodra hij slaapt. De slaaphouding van je baby is overigens meestal erg moeilijk te beïnvloeden: zodra jij de kamer uit bent heeft je kindje vaak zijn hoofdje al weer gedraaid.

Het is daarom minstens zo belangrijk om de niet-voorkeurskant te stimuleren als je kindje wakker is! Zet bijvoorbeeld opvallend en 'interessant' speelgoed aan de niet-voorkeurskant in de box. Of draag je kindje zo, dat hij naar zijn niet-voorkeurskant moet kijken om iets te zien.

Ook de flesvoeding kun je zo geven dat je kindje naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien. Zorg er hierbij wel voor dat beide armpjes naar voren liggen. Tot slot kun je ook bij het verzorgen en verschonen zo gaan staan dat je kindje naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien.

Kinderfysiotherapie

Soms is een voorkeurshouding hardnekkig en moeilijk te corrigeren. Wanneer je alle adviezen goed opgevolgd hebt en je kindje heeft nog steeds een duidelijke voorkeurshouding, dan kan hulp van een kinderfysiotherapeut nodig zijn.

De fysiotherapeut stimuleert de baby in de ontwikkeling van de niet-voorkeurskant en geeft jullie instructies ten aanzien van het oefenen met de baby en het handelen in de dagelijkse verzorging. Kinderfysiotherapie is erop gericht om de motoriek van kinderen van 0-18 jaar te begeleiden en te normaliseren.

De kinderfysiotherapeut kan wat betekenen op het gebied van klachten of, zoals tegenwoordig steeds vaker voorkomt, op het gebied van preventie. Preventie wat de voorkeurshouding betreft is zeker ook belangrijk omdat daarmee de eventueel samenhangende plagiocephalie (afgeplat hoofd) kan worden voorkomen.

Om de voortdurende druk op het hoofdje in rugligging te doorbreken, is het daarom belangrijk om je wakkere baby regelmatig op de buik of zij te leggen.

Bij problemen op babyleeftijd kun je denken aan bijvoorbeeld huilbaby's, ademhalingsstoornissen, prematuur geboren kinderen, Erbse parese (gedeeltelijke verlamming schouder-/armzenuw), herseninfarct, voorkeurshouding en slappe of juist erg gespannen baby's.

Wanneer je één van deze problemen bij je kindje signaleert, is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie zodat maximaal herstel mogelijk is. Tegenwoordig is het via DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie) mogelijk om zonder verwijzing van de arts naar de kinderfysiotherapeut te gaan. Dit betekent dat het ook op advies van een verloskundige, wijkverpleegkundige of arts op het consultatiebureau kan.

Wat is er te doen aan een afgeplat hoofdje van je kindje?

Zodra de voorkeur van je kindje verdwenen is, zal de afplatting meestal vanzelf langzaam minder worden. Met name de eerste zes maanden is veel verbetering mogelijk omdat de schedel dan nog heel zacht is. De meeste kinderen met een scheef of afgeplat hoofdje hebben rond het eerste jaar weer een mooi rond bolletje.

In sommige gevallen blijft het hoofdje toch erg asymmetrisch. Er zijn artsen in Nederland die het gebruik van een zogenaamde "redressiehelm" adviseren. Deze helm moet je kindje gedurende zes maanden zowel overdag als  's nachts dragen.

Het cosmetische resultaat van deze behandeling is goed, maar de meningen over het nut en de eventueel nadelige gevolgen voor je kindje zijn erg verdeeld. Laat je daarom goed informeren over de voor- en nadelen van redressietherapie voordat je voor deze behandelmethode kiest!