Rol van de kraamverzorgende

De kraamverzorgende leert jullie alles over de verzorging van jullie kindje en voert voor de verloskundige medische controles uit. Zij is aanwezig bij de thuis en/of poliklinische bevalling en komt daarna elke dag gedurende 8 a 10 dagen in huis. Als je in het ziekenhuis bevalt, komt zij op de dag dat je thuiskomt met de baby.

Taken van een kraamverzorgende:

  • De kraamverzorgende doet controles, de verzorging, geeft veel informatie en zorgt ook voor een aantal belangrijke huishoudelijke taken.
  • Ze laat jullie zien hoe je je baby moet verzorgen en legt uit welke dingen belangrijk zijn om in de gaten te houden. Denk hierbij aan: aankleden luiers verschonen wassen en in bad doen afdrogen, naveltje verzorgen, temperaturen, voeden, veilig slapen en nog veel meer …
  • Ook zal zij medische controles uitvoeren, zodat de verloskundige kan beoordelen hoe het gaat met moeder en kind.
  • Indien er problemen zijn, zal de kraamverzorgster contact opnemen met de verloskundige. De verloskundige bepaalt wat er gedaan moet worden om het probleem op te lossen.

Zowel de kraamverzorgende als de verloskundige geven veel tips en adviezen. Op deze manier leer je zelf heel snel hoe je met je kindje om moet gaan en waar je specifiek op moet letten. De kraamverzorgende zal je heel intensief begeleiden als je borstvoeding wil geven. Ook bij het geven van kunstvoeding zal ze jullie hierover alles leren.

Maar wat misschien nóg belangrijker is: ze helpt je op weg en biedt je begeleiding en ondersteuning op die momenten waarop dat nodig is - ook als het om advies of hulp bij het geven van borstvoeding gaat. Bij alles wat we doen, hebben we eigenlijk maar één ding voor ogen: jullie gezin een onvergetelijk mooie kraamtijd geven!