Hielprik

In de eerste week na de geboorte krijgt elke baby in Nederland een hielprik. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige ziektes. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. Jaarlijks wordt de hielprik uitgevoerd bij bijna 175.000 pasgeborenen.

Deelname aan de hielprik is vrijwillig en gratis. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst uw toestemming gevraagd. 

Het onderzoek (de hielprik zelf) heeft geen negatieve gevolgen voor je baby. Wel kan het prikje pijnlijk zijn voor je baby. Om de prik gemakkelijker te laten verlopen, kun je vanaf een kwartier voor de prik de voetjes van je baby verwarmen; bijvoorbeeld door een (veilige) kruik in zijn bed te leggen bij de voetjes. Voeden tijdens de prik leidt de aandacht van je kindje wat af. 

Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht op een aantal ziektes. Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvangt u geen bericht. Als u binnen vier weken na de hielprik geen bericht heeft ontvangen, is de uitslag goed.