Neonatale gehoorscreening

Goed horen, goed leren praten

Tijdens de neonatale gehoorscreening wordt het gehoor van je baby getest. Dit gebeurt in de eerste weken nadat je kindje geboren is en hierbij wordt gemeten of je kindje voldoende hoort om later goed te kunnen leren praten. Deze screening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.

Bij de test krijgt je baby een klein, zacht dopje in het oor waarmee een zacht, knetterend geluid het oor in wordt gezonden. Een gezond oor reageert hierop door reactiegeluidjes te produceren; deze worden tijdens de test door een kleine microfoon in het dopje opgevangen. Dit dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

Het belang van een gehoorscreening
Een goed gehoor is belangrijk voor de taalontwikkeling en het goed leren praten en daarmee dus ook voor de ontwikkeling van je kind. Taal is nodig om op school te kunnen leren en om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen, vriendjes te maken en met anderen te communiceren. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller je baby kan worden behandeld waardoor de gevolgen zo beperkt mogelijk blijven. Om eventuele problemen al vroeg op te kunnen sporen, krijgt je baby dus al in de eerste maand na de geboorte een gehoorscreening.

bron: RIVM