Voeding baby

Tijdens je zwangerschap ben je waarschijnlijk al aan het nadenken of je je baby straks borst- of flesvoeding gaat geven. Ben je er nog niet helemaal uit of twijfel je nog of je borstvoeding wilt geven? Misschien geven we je met onderstaande informatie net dat duwtje in de rug dat je nog nodig hebt!

Borstvoeding of toch flesvoeding?

Borstvoeding zorgt niet alleen voor een optimale start voor je baby, maar het is ook de meest natuurlijke manier om je baby te voeden. Jouw eigen lichaam maakt deze (mensen)melk zelf en deze melk is volledig afgestemd op jouw baby en waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Voordelen en nadelen van borstvoeding

In de jaren 70 waren er reclamecampagnes van de kunstvoedingfabrikant die ons toen deden geloven dat kunstvoeding net zo goed was voor baby's als borstvoeding. Inmiddels weten we wel beter en is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het geven van borstvoeding veel gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van kunstvoeding.

Zo is kunstvoeding gemaakt van koemelk waardoor het geen levende cellen bevat die je baby kunnen beschermen; borstvoeding doet dat wel! De beschermende werking zit met name in de antistoffen die borstvoeding bevat. Deze antistoffen zijn nodig omdat je baby vlak na de geboorte nog een onrijpe afweer heeft en dus vatbaar is voor infecties. In jouw buik werd je baby ook beschermd tegen infecties en kreeg hij deze antistoffen via de placenta. Eenmaal buiten de buik heeft je baby dus borstvoeding nodig om zo goed mogelijk beschermd te worden tegen infecties.