Borstvoeding, dé ideale voeding voor je baby!

Moedermelk is om meerdere redenen dé ideale voeding voor je baby. Eén van die redenen is dat je je baby beschermt tegen virussen en bacteriën uit de omgeving; het werkt dus eigenlijk als een soort inenting. De samenstelling van borstvoeding past zich steeds aan je groeiende kind aan. Je hebt borstvoeding altijd bij je: geen gedoe met het meenemen en uitkoken van flessen en spenen. 

In de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat naast de gezondheidsvoordelen voor moeder en kind, borstvoeding ook een bijzondere bijdrage levert aan een goede hechting van de baby. Het intense lijfelijke contact tussen de moeder en een borst-drinkende baby maakt dat de baby veel oxytocine aanmaakt, een stofje wat bekend staat als 'gelukshormoon'. Drinken aan de borst betekent voor de baby dus voeding, veiligheid, nabijheid en bescherming. De natuur heeft dit echt prachtig voor ons geregeld! 

Daarnaast biedt het geven van borstvoeding nog tal van andere voordelen, voor zowel je baby én voor jou! De belangrijkste voordelen zetten we op een rijtje.

Voordelen van borstvoeding voor jouw baby

 • Minder kans op allergieën

  In de welvaartmaatschappij waarin wij nu leven, komen allergische reacties regelmatig voor. Steeds meer mensen worden allergisch voor stoffen uit hun omgeving zoals grassen, boompollen en huisstofmijt. 

  Onder baby's komt een zogenaamde koemelkallergie (helaas) steeds vaker voor. Baby's die op koemelk reageren, worden in hun latere leven waarschijnlijk ook allergisch voor andere stoffen. Door borstvoeding te geven, kun je je baby vanaf de geboorte hiertegen beschermen. Zeker wanneer er in de familie bepaalde allergieën voorkomen, kan het geven van borstvoeding heel zinvol zijn omdat het de ontwikkeling van allergische reacties kan voorkomen of verminderen. In sommige gevallen komt de allergie na de borstvoedingsperiode alsnog tot uiting, maar dit zal zeker minder heftig zijn dan wanneer er geen borstvoeding was gegeven. 
 • Minder kans op ziekenhuisopname

  Uit onderzoek is gebleken dat baby's die gedurende hun eerste levensjaar borstvoeding krijgen, minder vaak in ziekenhuizen worden opgenomen. Veel voorkomende ziekenhuisopnames hebben te maken met infecties van de luchtwegen en middenoorontstekingen. De eigenschap van borstvoeding om ziekteverwekkers te doden, maakt dat borstvoeding een hoge mate van bescherming biedt voor de baby.
 • Minder kans op chronische ziektes

  Chronische ziektes zoals Diabetes Mellitis, de ziekte van Crohn, Multiple sclerose en zelfs jeugdkanker komen minder voor als baby's borstvoeding hebben gehad. Hiervoor geldt dat hoe langer de borstvoedingsperiode heeft geduurd, hoe minder kans er is op (één van) deze aandoeningen.
 • Minder kans op overgewicht

  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die als baby borstvoeding hebben gehad, minder kans op overgewicht hebben dan baby's die kunstvoeding hebben gehad. 
 • Bescherming op maat

  Borstvoeding biedt bescherming op maat omdat de samenstelling van de moedermelk precies is afgestemd op de leeftijd van de baby. Dus ook als je kindje te vroeg geboren is, krijgt het precies wat het nodig heeft. Daarbij biedt borstvoeding ook nog eens extra bescherming, iets wat bij prematuur geboren baby's erg belangrijk is omdat ze zeer vatbaar zijn voor infecties. De eerste moedermelk (colostrum) legt als het ware een coating aan de binnenkant van de darmpjes zodat bacteriën niet via de darmwand kunnen binnendringen.  
 • Minder geelheid

  In de eerste ontlasting van een baby (meconium) zitten veel afvalstoffen van bloed waaronder bilirubine. Bilirubine zorgt ervoor dat de baby geel kan worden. Als meconium lang in de darmen van de baby blijft zitten, kan het weer opgenomen worden in het bloed en zo voor meer geelheid zorgen. De laxerende werking van de eerste moedermelk maakt dat een baby snel de meconium kwijtraakt.
 • Bevordert het gezichtsvermogen en geeft minder kans op spraak- of gebitsproblemen

  Verschillende onderzoeken hebben dit aangetoond en ook vanuit de logopedie en orthodontie wordt dit onderschreven. Reden hiervoor is dat door het drinken aan de borst de mond- en kaakspieren zich beter ontwikkelen dan bij het drinken aan een speen. 
 • Betere cognitieve ontwikkeling

  Dit voordeel wordt nog onderzocht, maar aangenomen wordt dat borstgevoede kinderen intelligenter zijn dan kunstgevoede kinderen. De positieve bijdrage komt van de lange keten vetzuren in de moedermelk.
 • Gezondere mensen

  Dit wordt inmiddels gezien als een feit: als iedereen langdurig borstvoeding zou krijgen, zou er een gezondere mensheid ontstaan én zouden er op termijn minder ziektekosten zijn. Zowel de overheid als de ziektekostenverzekeraars zien het belang van borstvoeding en daarom vergoeden sommige maatschappijen bijvoorbeeld een consult bij een lactatiekundige. 

Voordelen van borstvoeding voor jou als moeder

 • Sneller weer op gewicht

  Vrouwen die borstvoeding geven, zijn sneller weer op het oude gewicht. Dit komt omdat er vetverbranding plaats vindt ten koste van het produceren van melk.
 • Minder kans op borstkanker, eierstokkanker en botontkalking

  Wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond waarbij geldt: hoe langer de borstvoedingsperiode, hoe minder kans op (één van) deze aandoeningen.  
 • Betere hechting

  Het geven van borstvoeding bevordert een goede hechting tussen moeder en kind. Dit komt omdat er heel vaak lichamelijk contact is, waardoor de intimiteit tussen jou en je kindje wordt vergroot.    
 • Goed voor het zelfvertrouwen

  Het zelf voeden van een baby kan de moeder een groot gevoel van zelfvertrouwen geven: je kindje groeit en gedijt puur en alleen op wat het lichaam produceert. Het is iets wat jij (de moeder) kan bieden en dit maakt het extra bijzonder.
 • Gemak

  Borstvoeding is altijd bij de hand, in de juiste hoeveelheid, precies goed van samenstelling en altijd op temperatuur. Geen zorgen dus of je wel genoeg voeding hebt meegenomen wanneer je samen langer weg bent dan gepland! 
 • Langer onvruchtbaar

  Het eerste half jaar kan borstvoeding dienen als anticonceptiemiddel, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Dit heet de LAM (Lactatie Amenorroe Methode) en deze methode biedt 98 % bescherming tegen zwangerschap. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan, zijn:
  • de menstruatie is op de 56e dag na de geboorte nog niet teruggekeerd;
  • er wordt geen kunstvoeding gegeven;
  • de baby moet elke 4 uur gevoed worden;
  • de nachtpauze is niet langer dan 6 uur én de baby is jonger dan 6 maanden.
 • Minder bloedverlies

  Wanneer de baby aan de borst zuigt om te drinken, zorgt dit voor het vrijkomen van de stof oxytocine. Deze zorgt ervoor dat de spiertjes rondom de melkcellen samentrekken en maken op deze manier de melk beschikbaar voor de baby. Deze oxytocine werkt ook op de spieren in de baarmoeder: deze trekken ook samen en zorgen ervoor dat de baarmoeder sneller krimpt en dat het bloedverlies beperkt blijft.
 • Goedkoop

  Dit voordeel is voor velen van ons gelukkig maar bijzaak, maar toch: borstvoeding is een gratis product van het moederlijk lichaam.

  Kraamzorg LiemersCare heeft een eigen lactatiekundige in dienst. Lees hier haar artikel over borstvoeding anno nu!
   

Nadelen van borstvoeding voor jou als moeder

Borstvoeding brengt niet alleen voordelen met zich mee. Er zitten ook een aantal nadelen aan het geven van borstvoeding. Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd. 

Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. In het begin kan het nog best moeilijk zijn.

 • Je bent de enige die je kind kan voeden; je partner kan het niet van je overnemen. Dat is best pittig. Vooral in het begin als je baby nog vaak ’s nachts drinkt.
 • Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken.
 • Je moet altijd in de buurt van je kind zijn. Ga je weer werken of wil je een dagje weg? Dan moet je kolven. 
 • Als je kind eenmaal gewend is aan jouw tepel, dan wil hij misschien niet meer aan een flesje met afgekolfde melk drinken.
 • Je melkproductie hangt voor deel af van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Ben je moe of heb je last van stress? Dan maak je minder melk aan.
 • Als het niet zo lekker loopt, kun je last krijgen van pijn of andere lichamelijke klachten: tepelkloven of een borstontsteking.
 • Borstvoeding geven kan een grote druk op je leggen: je voelt je helemaal verantwoordelijk voor het welslagen van borstvoeding en de gezondheid van je kind. Als het dan niet lukt, kun je je voelen alsof je gefaald hebt.
 • Jij en je kind kunnen spruw krijgen. 
 • Je partner kan zich buitengesloten voelen als hij niet kan bijdragen in het voeden van zijn kind.
 • Je moet oppassen met wat je eet en drinkt: alcohol kun je beter niet drinken. Ook van scherpe kruiden of koolsoorten kan je baby last krijgen.
 • Je moet ook oppassen met geneesmiddelen: sommige medicijnen gaan over in de moedermelk. Je kindje krijgt ze dan ook binnen.
 • Sommige moeders vinden het niet prettig om in het openbaar te voeden.
 • Je kunt niet zomaar stoppen met borstvoeding geven; dat moet je stapje voor stapje afbouwen.

Video's over borstvoeding

Tijd voor borstvoeding

Je baby aanleggen en borstvoeding geven