Naslagwerk borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor uw baby. Moedermelk bevat niet alleen voedingsstoffen die een baby nodig heeft, maar onder andere ook afweerstoffen die de baby beschermen tegen ziektes en infecties. Ook voor de moeder biedt het geven van borstvoeding veel voordelen. Praktisch alle vrouwen kunnen borstvoeding geven.Twijfel en onzekerheid maken het soms moeilijk terwijl dat niet altijd nodig is. De kraamverzorgende van Kraamzorg LiemersCare zal u tijdens het kraambed optimale ondersteuning en begeleiding bieden bij de start van uw borstvoedingperiode.

Lactatiekundige

Bij Kraamzorg LiemersCare is een lactatiekundige werkzaam. Zij is gespecialiseerd in borstvoeding en verzorgt de borstvoedingscursus die wij u als klant van Kraamzorg LiemersCare, op de locatie in Zevenaar, gratis aanbieden. Deze cursus bestaat uit één bijeenkomst van 21⁄2 uur. Let op! Meld je op tijd aan. De lactatiekundige informeert u over alle ins en outs op het gebied van borstvoeding. Onderzoek wijst uit dat vrouwen na het volgen van een borstvoedingscursus meer succesvol zijn in het geven van borstvoeding.

NB. Partners zijn van harte uitgenodigd om mee te komen. Vooral in de eerste weken van het geven van borstvoeding is ondersteuning van een betrokken partner zeer waardevol!

Voor vragen over borstvoeding kun je altijd contact opnemen met een lactatiekundige. Veel voedingsproblemen zijn door middel van een telefonisch advies op te lossen.

Als het nodig is om de voeding te observeren kan de lactatiekundige bij je thuis komen voor een consult. Informeer naar de kosten van een lactatiekundige consult.
Veel zorgverzekeraars vergoeden deze zorg. Wij adviseren je om te informeren bij je eigen zorgverzekeraar.

Enkele voorbeelden waarom je een lactatiekundige zou kunnen raadplegen:

In de zwangerschap

 • Twijfel over het geven van borst-of kunstvoeding;
 • Een negatieve ervaring bij een vorige borstvoedingperiode;
 • Vragen rondom medicatiegebruik bij borstvoeding.

In de kraamtijd

 • Problemen met het aanleggen van de baby;
 • Pijnlijke tepels;
 • Enorme stuwing;
 • Te veel of te weinig borstvoeding.

Na de kraamtijd

 •  Aanhoudende tepelpijn;
 •  Verdenking schimmelinfectie rondom de tepels;
 •  Vragen rondom het afbouwen van de borstvoeding;
 • Borstontsteking.

Informatie  over borstvoeding

Voor het vinden van uitgebreide en wetenschappelijk onderbouwde informatie over het geven van borstvoeding kun je het beste kijken op www.borstvoeding.com
De informatie die je hier vindt sluit volledig aan bij de informatie die onze lactatiekundige geeft tijdens de voorlichtingsbijeenkomst.

Mamacafé’s of babycafé’s

Veel plaatsen in de regio hebben inmiddels een zogenaamd Baby- of Mammacafé: een plek waar moeders (en of vaders) elkaar kunnen ontmoeten voor een praatje en een kop koffie. In de meeste van deze café’s is ook speciale aandacht voor borstvoeding. Voor veel ouders is het sowieso prettig om hun ervaringen over borstvoeding met andere ouders te kunnen delen.

Tevens geven de vrijwilligersorganisaties LLL (La Leche League) en Borstvoeding Natuurlijk advies en hulp omtrent borstvoeding. Onderstaande sites geven u hierover meer informatie.