Wat bieden wij?

Je verwacht een kindje en daarmee breekt een prachtige én drukke tijd aan. Er valt heel wat te regelen om je kindje een goede start te geven. En alleen het beste is natuurlijk goed genoeg. De geboorte van je kind en de eerste periode daarna zijn een intieme belevenis. Tijdens de kraamperiode staan je gezin en jullie wensen centraal.

Heb je een voorkeur voor een bepaalde kraamverzorgende? Geef het aan, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Kraamzorg LiemersCare maakt jullie kraamtijd onvergetelijk door te zorgen voor een goede start!

Daarnaast zijn er een aantal zaken waarin Kraamzorg LiemersCare zich onderscheidt van andere organisaties:

Intake kraamzorg aan huis

Rond de 6e maand van je zwangerschap wordt er een afspraak gemaakt voor de intake. De intake vindt voor de 34e week van je zwangerschap plaats. Ben je zwanger van een meerling dan wordt de intake rond de 32e week van je zwangerschap gehouden.

Het intakegesprek vindt altijd bij je thuis plaats. Tijdens de intake kun je jullie wensen kenbaar maken en uiteraard proberen wij hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Tijdens de intake word je door de intakester voorbereid op de bevalling en de kraamzorg en natuurlijk kun je met al je vragen bij haar terecht. De volgende punten worden in ieder geval besproken:

 • Kennismaking
 • Informatie over Kraamzorg LiemersCare
 • Persoonlijke omstandigheden
 • Indiceren kraamzorguren op basis van het LIP
 • Borst- en kunstvoeding
 • Taken van de kraamverzorgende
 • Kraampakket en uitzetlijstje
 • Arbo-check
 • Veiligheid in huis
 • Kraamzorg LiemersCare als leerbedrijf

Eén kraamverzorgende per gezin

Wij vinden het belangrijk dat er één kraamverzorgende voor je gezin is, gedurende de hele kraamperiode. Op deze manier kunnen we de continuïteit van de zorg waarborgen. Dit betekent dat de kraamverzorgende die je assisteert bij je bevalling ook de gehele kraamperiode aanwezig is. Wij vinden dit belangrijk, toch kan het voorkomen door omstandigheden dat het anders loopt.

Mocht het zijn dat je geen klik hebt met de kraamverzorgende, geef dit bij ons aan, dan zorgen wij voor een andere kraamverzorgende. Bij alles wat we doen hebben we maar één ding voor ogen: jouw gezin een onvergetelijke kraamtijd geven, zodat je terug kijkt op een feestje!

Uitgebreid scholingsprogramma kraamverzorgenden

Jaarlijks ontvangen al onze kraamverzorgenden een boeiend en leerzaam scholingsprogramma, waar allerlei belangrijke medische en zorg gerelateerde onderwerpen aan de orde komen.

Zomaar een greep uit ons scholingsprogramma; o.a. ondersteuning en voorlichting bij het geven van borstvoeding, acute verloskunde (bevallingsassistentie), kinder-EHBO, veilig slapen, veilige hechting en voorkeurshouding. Tevens zijn al onze kraamverzorgenden ingeschreven bij het Kenniscentrum Kraamzorg.

Kraamzorg in de avond en nacht

Wij bieden altijd opstarthulp in de avond en nacht. Als je (poliklinisch) in het ziekenhuis bent bevallen en in de avond of nacht thuiskomt, staan de kraamverzorgenden van Kraamzorg LiemersCare voor je klaar.

We maken de overgang van het ziekenhuis naar huis makkelijker door jou en je kindje goed te controleren, bijvoorbeeld het bedje op te maken, uitleg te geven over het kruikje en je te assisteren bij de voeding.

We geven alle tips die je nodig hebt om de eerste nacht gerust in te kunnen gaan. De volgende ochtend zijn we er natuurlijk weer om je kraamtijd te laten beginnen.

Babyweegschaal 

Onze kraamverzorgenden hebben standaard een digitale babyweegschaal bij zich. Het gewicht van je kindje is hierdoor goed in de gaten te houden om te voorkomen dat je kindje te veel afvalt

Lactatiekundige

We hebben een lactatiekundige waar je terecht kunt voor tips, adviezen en/of die je extra ondersteuning kan bieden bij het geven van borstvoeding. De lactatiekundige kan voor een consult bij je thuis komen, maar zij kan ook per e-mail of telefonisch je vragen beantwoorden.

Let op! Aan de dienstverlening van de lactatiekundige zijn kosten verbonden. De meeste verzekeraars bieden een volledige of gedeeltelijk vergoeding voor de kosten van borstvoeding begeleiding door een lactatiekundige. Raadpleeg je polisvoorwaarden of het consult voor vergoeding in aanmerking komt.

24 uur per dag bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op nummer 0316-333049. Wij werken niet met een telefooncentrale en hierdoor heb je direct de juiste persoon aan de telefoon of je wordt direct doorverbonden met de juiste persoon.

Goede samenwerking met alle zorgverleners

Kraamzorg LiemersCare werkt continue aan het versterken van de samenwerking met alle zorgverleners in de regio. Met de verloskundigen in de regio hebben we al jarenlang een intensieve samenwerking waar we erg trots op zijn.

De verloskundigen en onze kraamverzorgenden kennen elkaar erg goed. Dit maakt de samenwerking in de praktijk gemakkelijk; men weet elkaar snel te vinden wanneer dat nodig is. Elkaar goed kennen komt de kwaliteit van zorg ten goede.

EHBO en reanimatie-diploma

Bij Kraamzorg LiemersCare zijn alle kraamverzorgenden verplicht het diploma EHBO en reanimatie te hebben. Alle kraamverzorgenden hebben de opleiding gevolgd en zijn hiervoor geslaagd. Ieder jaar volgen zij verplicht de herhalingscursus.

Extra zorguren in combinatie met huishoudelijke ondersteuning

De kraamverzorgende van Kraamzorg LiemersCare kan in overleg met jullie extra uren worden ingezet. In deze niet geïndiceerde uren besteedt zij aandacht aan huishoudelijke taken die te maken hebben met de zorg voor moeder en pasgeborene.

Maar ook de partner en overige kinderen worden zeker niet vergeten! De kosten voor deze uren worden niet vergoed door de verzekeraar en komen voor eigen rekening. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op over zorg op maat.

Couveuse nazorg en gespecialiseerde kraamzorg

Couveuse nazorg

In sommige gevallen is het helaas nodig dat je baby een periode in de couveuse / het ziekenhuis ligt. Wanneer het moment is aangebroken dat je baby naar huis mag, kun je voor allerlei vragen komen te staan over de zorg.

Juist dan is het prettig dat iemand hierin nog enkele dagen ondersteuning kan bieden. Onze kraamverzorgenden hebben extra kennis en ervaring om de overgang van het ziekenhuis naar de thuissituatie voor jou, je baby en je partner plezierig te laten verlopen.

Verlate kraamzorg kan gegeven worden vanaf de tiende dag tot maximaal 3 maanden na de bevalling. Vraag gerust bij je verzekeraar na of en hoeveel uren couveuse nazorg worden vergoed.

Gespecialiseerde kraamzorg

Er zijn een aantal bijzondere gevallen waarbij je aanspraak kunt maken op gespecialiseerde kraamzorg. Denk hierbij aan de zorg voor een adoptiekindje, een meerling of de zorg voor een te vroeg geboren kindje.

In het geval dat je kindje voor of kort na de geboorte is overleden bieden wij ook zorg. Neem hierover contact met ons op.

Verloskundig samenwerkingsverband

Kraamzorg LiemersCare is aangesloten bij alle VSV's in haar werkgebied. Een VSV is de basis voor de samenwerking tussen de verloskundigen in de eerste lijn en de zorgverleners in de tweede lijn. Doelen van het verloskundig samenwerkingsverband zijn o.a.:

 • Afspraken maken over de kwaliteit van de zorg aan zwangeren, pasgeborenen en pas bevallen vrouwen en het creëren van een zorgcontinuüm.
 • Afspraken maken over de organisatie van de plaatselijke zorgketen (onder ander met de huisarts, maar ook met de tweede lijn), met duidelijke afspraken over wie wanneer verantwoordelijk is voor de zorg.
 • Casuïstiekbespreking.

Als leidraad voor de doelstellingen van een verloskundig samenwerkingsverband geldt dat de regionale/lokale zorgverleners een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor de verloskundige zorg.

Natuurlijke kraamzorg

Daarnaast bieden we natuurlijke kraamzorg