Derde trimester

Het derde trimester (27-40 weken)

De laatste drie maanden van je zwangerschap…. nu gaat het toch echt bijna gebeuren! Je zult merken dat een aantal lichamelijke activiteiten steeds zwaarder worden om te doen en dat je sneller vermoeid bent omdat je waarschijnlijk een aantal kilo's zwaarder bent geworden. Wanneer je kindje nu al geboren zou worden, is het levensvatbaar. Om je goed voor te bereiden op de bevalling en de periode daarna, zul je in deze laatste weken waarschijnlijk nog wel één en ander moeten (en willen) regelen.

6 maanden
Je kindje is nu ongeveer 35 centimeter groot en weegt circa 720 gram. In deze maand gaan de neusgaten open en ook al is het ademhalingsorgaan volledig ontwikkeld, het is nog heel zwak en wordt dan ook nog niet gebruikt. De ademhaling wordt druk geoefend waarbij je kindje soms wat vruchtwater inslikt waardoor het de hik kan krijgen - een soort   ritmische schokjes die jij kunt voelen. Rond deze tijd gaat je kindje ook voor het eerst op de duim zuigen. Deze zuigreflex ontstaat doordat bij het bewegen de handjes de lippen even aanraken. Naarmate je kindje ouder wordt, komt dit duimzuigen steeds vaker voor. Wist je dat je vanaf nu ook het kloppen van het hartje 'aan de buitenwereld' kunt laten horen? Niet alleen kun jij je kindje 'laten horen', je kindje hoort jou en de buitenwereld ook! Zo herkent het jouw stem al, die ervoor zorgt dat het zich heerlijk kan ontspannen.

Checklist:

  • Geboortekaartjes regelen;
  • Geboorteplan opstellen.

7 maanden
Je kindje is inmiddels zo'n 38 centimeter groot en weegt nu ongeveer 1300 gram. Door de groei van je kindje wordt de ruimte in de baarmoeder steeds krapper en neemt de hoeveelheid vruchtwater af. Wist je al dat in deze laatste weken je kindje per week ongeveer 100 tot 200 gram zwaarder wordt? Om het spijsverteringskanaal alvast te oefenen, slikt het zo nu en dan (bewust) wat vruchtwater in. En ook al beweegt je kindje voortdurend, het gaat al steeds vaker en langer met het hoofdje naar beneden liggen - de meest gunstige en natuurlijke ligging voor de bevalling.

Checklist:

  • Zet het bed op klossen - of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, je bed moet verhoogd worden tot ongeveer 90 centimeter. Deze klossen kun je lenen bij een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt. Kan je bed niet verhoogd worden of heb je een waterbed, zorg dan voor een ander bed!;
  • In de zevende maand krijg je bezoek van één van onze medewerkster die de intake doen. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over de bevalling en kraamtijd en wat je bij dat laatste van ons kunt verwachten. Eventuele vragen kun je natuurlijk ook gelijk aan haar stellen. In overleg en met behulp van het Landelijk Indicatieprotocol bepaalt zij ook het aantal uren kraamzorg dat je van ons zult krijgen. Wil je weten hoeveel uren tijdens de intake geïndiceerd worden, klik dan hier. KraamZorg LiemersCare biedt altijd kraamzorg op maat, zodat jullie volop kunnen genieten van deze bijzondere periode!

8 maanden
Je kindje is nu ongeveer 40 centimeter en weegt zo'n 2500 gram en groeit nog iedere dag! Onder invloed van de vetlaag, verandert de kleur van je kindje van bloedrood naar zachtroze. Je kunt het nu heel goed merken wanneer je baby uitrust of wakker is omdat het dan heel druk beweegt. Je baby ligt nu bijna voortdurend met het hoofdje naar beneden. Af en toe draait het zich om, maar na korte tijd gaat je kindje gewoon weer met het hoofdje naar beneden liggen.

Checklist:

  • Zet een koffertje met noodzakelijke spulletjes klaar voor als je (onverwacht) in het ziekenhuis gaat bevallen;
  • Stel een telefoonlijst op wie je moet bellen als de bevalling gaat beginnen.

9 maanden
Je kindje is klaar om (eindelijk) kennis te gaan maken met de buitenwereld. De afgelopen 8 maanden heeft het heel veel verschillende ontwikkelingen doorgemaakt om te zijn wat het nu is: een wonder!

>>Terug naar Hoe ontwikkelt mijn kindje zich?