Eerste trimester

Het eerste trimester (0 - 14 weken)

In dit eerste trimester vinden verschillende bijzondere en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk bijvoorbeeld aan de bevruchting, het uitblijven van je menstruatie en de uitslag van de zwangerschapstest! Wanneer je graag zwanger wilt worden, is het verstandig om vanaf dat moment al extra foliumzuur te slikken omdat dit namelijk de kans verkleint op afwijkingen zoals een open gehemelte of open ruggetje. We raden je aan hiermee te beginnen vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden tot acht weken na de bevruchting.

5 weken
Je hebt de zwangerschapstest gedaan en wat blijkt…… je bent zwanger! Van harte gefeliciteerd! Vanaf dit moment kun je je aanmelden bij Moeders voor Moeders. Deze stichting zamelt urine in van zwangere vrouwen en met het hCG-hormoon dat daarin zit, kan een geneesmiddel gemaakt worden dat de eisprong stimuleert. Zo kun je andere vrouwen helpen om zwanger te worden! Aanmelden kan vanaf het moment dat je overtijd bent tot en met de 11e week van de zwangerschap (dit omdat alleen de eerste vier maanden van de zwangerschap het hCG-hormoon in je urine zit). Je bent nog maar nét zwanger en toch zul je nu al dingen moeten regelen met betrekking tot kraamzorg en kinderopvang -   ook al lijkt dat nu nog heel ver weg!

Checklist:

 • Doe mee met Moeders voor Moeders en meld je aan;
  dit kan natuurlijk ook telefonisch 0800 022 80 70 ;

             

 • Neem contact op met een verloskundige praktijk bij jou in de regio en maak een afspraak;
 • Meld je aan voor kraamzorg;
 • Vergeet niet je tandarts bij je eerst volgende bezoek in te lichten (dit in verband met het maken van röntgenfoto's bijvoorbeeld);
 • Licht je zorgverzekeraar in, ook met betrekking tot de aanvraag van een kraampakket;
 • Vraag informatie aan voor kinderopvang en informeer naar eventuele wachtlijsten.

6 weken
Je kindje (ook wel embryo genoemd) is inmiddels zo'n 15 millimeter 'groot' en langzaam maar zeker verandert het bevruchte eitje in een meer herkenbare vorm, namelijk dat van een mini-mensje. De ogen vormen zich als kleine kuiltjes en zijn bedekt met huid waaruit later de oogleden ontstaan. Ook het hoofdje begint al duidelijke sporen van een gezicht te vertonen: neus, oogjes en mond zijn al te herkennen. In deze eerste weken ontwikkelt ook het oor zich, waarbij onder andere het gehoorkanaal wordt aangelegd. Dit gebeurt overigens allemaal inwendig; uitwendig is nog niets van een oor te zien! De ribben beginnen te groeien en het hartje klopt nu tweemaal zo snel als dat van jou - zo'n 140 tot 150 slagen per minuut.

8 weken
Vanaf deze periode spreken we niet meer over een embryo maar over een foetus. Het is de afgelopen twee weken behoorlijk gegroeid en is nu zo'n 4 centimeter lang. Wat is er verder allemaal gebeurd?

 • De ingewanden beginnen te groeien;
 • Alle organen zijn nu aanwezig, maar kunnen nog niet functioneren; dat gebeurt later pas, na tal van aanpassingen en ontwikkelingen;
 • De foetus 'zweeft' nu vrij rond in het vruchtwater en is via de navelstreng met jou verbonden;
 • De spieren beginnen te werken en je kindje kan armen en benen een beetje bewegen; ook de vingertjes worden gevormd en komen los van elkaar;
 • Het zenuwstelsel begint zich te vormen doordat de zenuwcellen contact met elkaar maken. Deze zenuwcellen vermeerderen zich trouwens heel snel: in een paar seconden komen er zo'n duizend cellen bij!
 • De hersenen zijn in de 8e week nog maar zwak ontwikkeld, maar de ogen beginnen zich steeds duidelijker te vormen: de pupil is al aanwezig en de oogleden zijn gevormd.

Checklist:

 • Eindelijk is het zo ver: je gaat voor het eerst naar de verloskundige! Dit bezoek vindt meestal plaats rond de 8-11e week van je zwangerschap en je krijgt je eerste echo. Zo kan de verloskundige niet alleen de duur van je zwangerschap vaststellen, maar kan ze ook zien of je eventueel in verwachting bent van een meerling.

10 weken
De baby is nu ongeveer 4,5 centimeter groot en weegt zo'n 5 gram. Hij of zij is nu compleet: alle organen zijn in principe klaar en hoeven alleen nog maar te groeien. Het nekje begint zich te ontwikkelen en het staartje is aan het verdwijnen en verandert langzaam in beentjes. De huid begint zich te vormen en de tandaanleg voor alle melktanden is al aanwezig. Ook de armpjes en beentjes blijven zich ontwikkelen: er komen polsen en vingers aan de armpjes en tenen aan de voetjes. Vanaf de 11e week is het hartje te horen met een doptone, een heel bijzondere ervaring als je dat voor het eerst hoort! Tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap kan eventueel een nekplooimeting gedaan worden bij de foetus. Bij dit echografisch onderzoek wordt de dikte van de nekplooi gemeten, waarbij een verdikte nekplooi kan duiden op een chromosoomafwijking.

Checklist:

 • Je mag stoppen met het slikken van extra foliumzuur;
 • Vanaf deze week kun je je inschrijven voor een zwangerschapscursus zoals zwangerschapsgym of - yoga.

3 maanden
De foetus is nu ongeveer 8 centimeter groot en weegt gemiddeld zo'n 28 gram. Hoe klein het ook nog maar is, er gebeurt weer van alles: de lever, mild en het beenmerg hebben de taak van de dooierzak overgenomen en de bloedlichaampjes worden nu zelfstandig aangemaakt. De spieren zijn nu al zo sterk dat het met de beentjes kan schoppen, het hoofdje kan draaien en de handjes kan samenknijpen tot een vuist! Rond deze tijd beginnen op de vingers en tenen de nageltjes te groeien en vormen zich in de armen en benen al echte beenderen. De ribben ontwikkelen zich al flink, het hoofdje wordt iets ronder en de hals wordt langzaam maar zeker zichtbaar. Je kindje kan zich nu verplaatsen: wanneer de druk op de buik te groot wordt, zoekt het een rustiger plekje op waar minder druk is.

>>Terug naar Hoe ontwikkelt mijn kindje zich?