Tweede trimester

Het tweede trimester (14-27 weken)

Je bent er nu waarschijnlijk al helemaal aan gewend dat je zwanger bent…. je buikje begint al aardig te groeien en je kunt het hartje horen kloppen. Misschien verheug je je al op de eerste pretecho…. Ook in deze weken maakt je kindje weer een aantal grote ontwikkelingen door!

4 maanden
Je kindje is nu zo'n 15 centimeter groot en weegt ongeveer 125 gram. Vanaf deze maand krijgt hij (of zij) een laagje donzig haar, lanugo, om de huid beter op temperatuur te kunnen houden. Om de huid goed te beschermen, maken de huidcellen een soort vette wittige substantie, dat huidsmeer of vernix caseosa wordt genoemd. Maar dat is nog niet alles: de schedelbeenderen zijn inmiddels al ver ontwikkeld, maar nog niet met elkaar verbonden. De oorschelp is al duidelijk te zien, maar bevat nog geen gehooropening en je baby'tje kan dus nog niet goed horen. Wel beweegt het nu iets heftiger met armen en benen en draait het z'n hoofdje. Ook kan je kindje de mond openen en begint het met het 'oefenen' van de longen. Bij de ademhalingsbewegingen die het hierbij maakt, kan een beetje vruchtwater ingeslikt worden. Dit is ongevaarlijk en je kindje kan niet verdrinken omdat het nog zuurstof uit de placenta krijgt. En voor iedereen die wil weten of het baby'tje een jongen of meisjes is: de geslachtsorganen zijn ontwikkeld en duidelijk op een echo te zien! In deze periode krijg je de zogenaamde 20-weken echo (structureel echoscopisch onderzoek) die vooral als doel heeft om de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel te onderzoeken. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kindje, waarbij ook eventuele andere lichamelijke afwijkingen te zien zijn. Verder wordt er natuurlijk gekeken of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Checklist:

  • Afspraak maken 20-weken echo.

5 maanden
Je kindje is de afgelopen maand weer behoorlijk gegroeid en is nu ongeveer 23 centimeter lang en weegt ongeveer 380 gram. Aan je buikomvang zul je dit ongetwijfeld ook kunnen zien! Je kunt nu een buikband gaan dragen. Rond deze periode kun je je kindje ook voor het eerst goed voelen; de kracht waarmee het schopt en zich draait is inmiddels zo sterk, dat het niet meer ongemerkt gebeurt. De hersenen zijn nu zo ver ontwikkeld dat de prikkels die binnenkomen, vertaald kunnen worden in waarnemingen. Zo kan je kindje nu reageren op geluiden, op licht maar ook op jouw lichamelijke inspanning. Ondanks dat de oogjes nog gesloten zijn en je kindje als het ware rondzweeft in het donkere vruchtwater, kan het toch licht waarnemen. Bij te veel licht zal je kindje 'wegkruipen' en een donkerder plekje zoeken. Bij harde geluiden kan het reageren door te schoppen of te draaien. Dit laatste gebeurt trouwens bijna altijd zonder dat de navelstreng in de knoop komt! Uit onderzoek is trouwens gebleken dat je kindje nu ook al kan voelen; wanneer je het onder de voetjes zou kietelen, trekt het de beentjes op.

>>Terug naar Hoe ontwikkelt mijn kindje zich?