Wanneer kraamzorg aanvragen en wat moet ik regelen?

Gefeliciteerd met je zwangerschap!

In Nederland heeft iedere vrouw na een bevalling recht op kraamzorg. Kraamzorg zit namelijk in de basisverzekering. Standaard heeft iedere vrouw recht op een basispakket van 49 uur kraamzorg (als je borstvoeding geeft), verdeeld over acht dagen. Dat is gemiddeld zes uur per dag. Het wettelijk minimum is 24 uur, verdeeld over acht dagen. Geef je geen borstvoeding maar kunstvoeding, dan bestaat het basispakket uit 45 uur kraamzorg. Als je in het ziekenhuis bevalt, worden de dagen die je in het ziekenhuis verblijft afgetrokken van het aantal uren kraamzorg.

Wat kan ik van de kraamzorg verwachten?

Bij Kraamzorg LiemersCare weten we hoe belangrijk een mooie kraamtijd is. Onze kraamverzorgenden doen er daarom alles aan om die tijd 'tot een feest' te maken. Voor jou én je baby. Want laten we eerlijk zijn, kraamzorg is er voor jullie! Zo herstel je in die tijd niet alleen van de bevalling, maar moeten jij en je kindje elkaar ook leren kennen. En misschien kun je ook bij de verzorging wel wat extra hulp gebruiken.

Kraamzorg op z’n mooist

De kraamweek is een belangrijke periode. Je maakt kennis met je baby en herstelt van de bevalling. Doordat de hormonen door je lijf gieren, ben je vaak wat emotioneel.

In de kraamtijd controleert de kraamverzorgende de gezondheid van jou en de baby. Ze temperatuurt je, bekijkt eventueel je hechtingen en de hoeveelheid bloedverlies. Ook helpt ze je met douchen en aankleden als dat nodig is. De kraamverzorgende houdt de gezondheid van de baby ook goed in de gaten. Daarnaast is ze een luisterend oor. Een bevalling en ouders worden: het is niet niks. De kraamverzorgende heeft al veel moeders en gezinnen begeleid tijdens de eerste dagen met een baby.

De kraamverzorgster verzorgt de kraamzorg, dit doet zij onder andere door:

  • het assisteren van de verloskundige tijdens een thuisbevalling;
  • de dagelijkse controle van de gezondheid van jou en je kind;
  • de verzorging van jou en je kind;
  • je partner en eventuele andere kinderen te helpen waar nodig;
  • het geven van voorlichting, adviezen en tips;
  • het ontvangen van kraamvisite;
  • het uitvoeren van een aantal huishoudelijke taken.

Juist in deze tijd is het belangrijk dat je je op je gemak voelt. Klikt het niet met de kraamverzorgende, bel dan zo snel mogelijk naar ons. Wij zorgen voor een andere kraamverzorgende. Het is jouw kraambed en wij maken jouw kraamperiode onvergetelijk.

Wanneer moet ik de kraamzorg regelen?

Geadviseerd wordt kraamzorg te regelen tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap.

Hoe kan ik mij eenvoudig aanmelden voor kraamzorg?

Aanmelden voor kraamzorg kun je het beste zo snel mogelijk doen als je weet dat je zwanger bent. Kraamzorg regelen kan heel eenvoudig door hier te klikken.